Начало / Бебе и кърмене / Защо кожата на бебето се бели? 1-ва част

Защо кожата на бебето се бели? 1-ва част

фев. 7, 2023

кожата на бебето се бели

Родителите често задават въпроса защо кожата на бебето им се бели. При повечето новородени се наблюдава известно лющене или белене на кожата през първите няколко дни или седмици след раждането.

Нормално ли е кожата на новороденото да се бели?

Да, напълно нормално е. Кожата на бебето е деликатна, особено веднага след раждането, и е много вероятно да се бели. Това лющене на кожата е по-често срещано при преносени бебета.

Не само при новородените се наблюдава белене на кожата. Детската кожа е по-тънка и по-деликатна от кожата на възрастните и това означава, че може да губи влага по-бързо и да изсъхва по-бързо. Затова не се изненадвайте, ако забележите, че кожата на вашето по-голямо бебе или малко дете е суха и се лющи от време на време.  

Кои са най-честите нормални причини за белене на кожата на бебе?

Верникс казеоза (Vernix caseosa)

Новородените се раждат покрити с различни течности, като амниотична течност, майчина кръв и верникс. Vernix caseosa е защитен слой, който покрива кожата на плода. Съдържа епидермални клетки и мазнини, има сивкавобял цвят.

Ролята на верникса не е напълно изяснена, но се знае, че:

  • верникса пречи на кожата на плода да е в пряк контакт с амниотичната течност
  • може да действа като естествен лубрикант по време на раждане
  • верникса осигурява антибактериална защита около момента на раждането
  • може да предпази кожата на бебето по време и веднага след раждането.

Верниксът обикновено се измива от кожата на новороденото при първия му тоалет след раждането. Някои малки петна верникс може да останат в подмишниците или между пръстите на краката. Това е напълно нормално.

След като верниксът изчезне, външния слой на кожата на бебето започва да се отделя в рамките на 1 до 3 седмици. Новороденото бебе трябва да се приспособи към новите условия като създаде нов слой кожа, подходящ за новата среда. Това означава да се отърве от старата кожа и да я замени с външен слой, който е по-здрав и по-устойчив. Така че кожата на повечето новородени ще се облели през първите няколко седмици от живота им. Това е нормално и не изисква специални грижи.

Степента на пилинг зависи от това дали бебето е било недоносено, родено на термин или преносено. Колкото повече верникс има едно бебе при раждането, толкова по-малко кожата му ще се бели. Недоносените бебета имат повече верникс, така че тяхната кожа се бели по-малко от тази на бебетата, родени след 40 г.с.

Студен, сух въздух

Въздействието на студен, сух въздух, както и на вятър може да причини дехидратация на кожата на лицето на бебе. Дори ако температурата и влажността в стаята на бебето са подходящи за вас, то кожата на новороденото е по-чувствителна и изсъхва по-лесно. Ето защо е добре да използвате овлажнител.

Плюенето и лигавенето също могат да раздразнят кожата на лицето и така да допринесат за нейното белене.

Излагане на твърде много слънце

Подобно на сухия и студен въздух, продължителното излагане на силна слънчева светлина също може да причини суха кожа на лицето.

Прием на малко течности

Много честа причина за поява на суха и белеща се кожа при бебето е наличието на дехидратация поради недостатъчен прием на течности.

Прочетете за:
Кои кожни заболявания могат да причинят белене на кожата на бебе? -2-ра част