Начало / Бебе и кърмене / Колики при бебетата – какви са характерните симптоми?

Колики при бебетата – какви са характерните симптоми?

юли 2, 2013

Най-често има две състояние при бебетата, които могат да доведат до силен и неутешим плач през нощта, като едно от тях са коликите, а другото е ушна болка. Преминаването през периода на коликите за повечето родители е особено стресово и им причинява множество главоболия.

С какво точно се характеризират коликите?

Дефиницията за колики, използвана от учените е: Дете в добро физическо състояние и с добра охраненост, което плаче за повече от 3 часа повече от 3 пъти седмично, за повече от 3 седмици. За съжаление коликите все още не са добре проучени и не са напълно ясни причините за тяхното възникване.

Много често при коликите децата плачат неутешимо, лицето им се зачервява. Каквито и опити да правят родителите да успокоят своето дете те са безуспешни. При появата на коликите бебетата могат да заемат някои по-специфични пози. Най- често крачетата са присвити към корема, ръцете са свити в юмрук, мускулите на корема са стегнати. Дори само по позицията на детето родителите могат да разпоз наят, че детето им изпитва силен дискомфорт.

Една от най-честите причини за възникване на колики е прекомерното образуване на газове в корема. Поради това и много често децата изпускат газове по време на колики. Прехранването на детето често може да влоши неговото състояние. Други фактори, които влошават съсътоянието на децата с колики са хранителните алергии и стресовите ситуации.

В повечето случаи коликите започват около 2 седмична възраст на детето и изчезват към 3-4 месечна възраст на детето. Няма разлика в честотата на коликите при момчета и момичета и състоянието на вашето дете не зависи от това дали го кърмите или се храни с адаптирано мляко.

Какво да направите ако вашето дете страда от колики?

Преди да започнете да прилагате методи за лечение на колики е важно първо вашето дете да бъде обстойно прегледано от своя педиатър и да бъде оценено добре неговото физическо състояние и да се потърсят други по-сериозни причини, които могат да предизвикат подобни оплаквания.

Някои чести причини за подобни симптоми са:
– инфекция;
– гастроинтестинални проблеми, най-често гастроезофагеална рефлуксна болест;
– костна фрактура;
– херния.

Вашият педиатър може да ви препоръча някои стратегии за справяне с коликите, които обаче имат различен ефект при различните деца и не е сигурно кой точно ще е правилният във вашия случай. Някои от тях са:

– сменете вида на адаптираното мляко на вашето дете;

– ако кърмите вашето дете избягвайте консумацията на някои храни като кафе, мляко, някои зеленчуци;

– сменете биберона на бутилките за хранене на вашето дете с такива, които са по-тесни и намаляват възможността за задавяне по време на хранене;

– когато детето ви плаче поради колики може да го разходите или да затоплите коремчето му;

– опитайте се да дадете малко чай на вашето дете по време на колики. Подходящи са чайовете от лайка и копър.