Начало / Бебе и кърмене / Кожни обриви при бебета

Кожни обриви при бебета

мар. 25, 2014

За бебетата е нормално да развият различни кожни обриви, още от първите дни след раждането, тъй като тяхната чувствителна кожа се адаптира към новата среда на живот. Повечето от обривите са безобидни и изчезват от само себе си.

Въпреки това, ако при вашето бебе се появи кожен обрив и то не изглежда да се чувства добре е препоръчително да се консултирате с педиатъра, който следи неговото развитие за мнение.

Някои от по-често срещаните обриви при бебетата са:

Милиа

Повечето от половината новородени развиват този често срещан обрив. Той се проявява като малки бели пъпчици с диаметър 1-2 мм, които са локализирани осново по лицето на бебето. Това всъщност са запушени кожни пори, които обикновено се изчистват след първите 4 седмици от живота на бебето.

Еритема токсикум

Ако при вашето бебе се развие този обрив, той ще се прояви  като малки зачервявания с бял или жълт връх по средата. Този обрив обикновено се проявява през първите 2 до 5 дни след раждането. Обривните единици могат да се появят по всички части на тялото с изключение на дланите и стъпалата.

Бебешко акне

Понякога по лицето на бебето могат да се появят малки пъпчици няколко месеца след раждането. Пъпчиците обикновено са със зачервени очертания и бял врях и много наподобяват на пъпките при младежкото акне. Това състояние е по-характерно за бебета, чиято кожа е раздразнена от действието на слюнка, остатъци от кърма и други. Бебешкото акне изчезва от само себе си и не се нуждае от специално лечение.

Екзема

Екземата е състояние, което се характеризира със сърбеж, зачервяване, напукване и изсушаване на кожата. Най-често срещаната форма е атопичната екзема, която е характерна за детската възраст. Екземата при бебета под 6 месечна възраст обикновено се свързва с алергия към мляко или яйца. Обикновено екземата протича с периоди на обостряне, при които кожата се зачервява и напуква и през тези периоди обикновено се налага прилагането на лечение.

Обрив след сън

Този обрив се проявява след сън, когато кожата на тялото на бебето, която е в допир с леглото се раздразни или родителите не сменят памперса на бебето за по-дълъг период от време, което също може да доведе до кожно раздразнение. За да избегнете появата на такъв вид обриви е нужно да поддържате кожата на бебето чиста и суха.

Милиария

Този обрив се дължи на изпотяването на бебето, поради слагането на прекалено много дрехи или времето е изключително горещо. Милиарията е симптом на това, че потните жлези на вашето бебе са запушени. На мястото на жлезите могат да се появят малки червени подутини или мехурчета, които обикновено изчезват без специфично лечение.

Импетиго

Импетигото представлява силно заразна бактериална инфекция на повърхностните слоеве на кожата, която се проявява с появата на мехури и язвички. Обикновено лечението на заболяването е лесно с помощта на антибиотици. След 7-10 дни обривът трябва да отзвучи.