Начало / Бебе и кърмене / Недоносените деца и техните здравословни проблеми

Недоносените деца и техните здравословни проблеми

дек. 1, 2012

Според съвременните схващания бебета, родени преди 37 гестационна седмица и под 2500 грама се считат за недоносени. Недоносените по принцип имат повече здравословни проблеми и в голяма част от случаите се налага да имат по-дълъг престой в болницата от доносените деца. За бъдещите родители е важно да знаят какви могат да бъдат усложненията от едно преждевременно раждане, за да могат по-лесно да разберат след това лечението на тяхното дете.
Едни от по-честите рискове при недоносените бебета са:

Дихателни проблеми
Един от последните органи, които се образуват при още нероденото дете са белите дробове. Колкото по-рано се роди едно бебе, толкова по-недоразвити са те. Сърфактантът е протеин и е една от най-важните съставки, които спомагат за разгъването на белите дробове и улеснява дишането. Неговото образуване започва след 28 гестационна седмица и завършва в 34 гестационна седмица. Когато едно дете бъде родено преди тези срокове количеството на сърфактанта е намалено и може да се развие животозастрашаващо нарушение на дишането известно още като Респираторен дистрес синдром.

Хипотермия
При бебета, родени преди очаквания термин количеството на подкожна мазнина е по-малко, а оттам се нарушава и способността на организма да поддържа постоянна температура.

Анемия
При недоносените може да има намалено количество на червените кръвни клетки – еритроцити. Те са нужни за доставката на кислород до всички тъкани и органи. Затова в някои случаи се налага да бъде направено кръвопреливане.

Сепсис
Той възниква при навлизане на бактерии в кръвта на недоносеното. Сепсисът може да се дължи на заразяване на бебето при раждането от майчините родови пътища или след раждането при внасяне на инфекция при венозни манипулации или интубация. Когато се установи навреме сепсисът се повлиява добре от антибиотици срещу съответния причинител.

Жълтеница
Жълтеницата се дължи на високи нива на билирубин. Той се образува при разпадане на еритроцитите и се изхвърля от организма. Този процес се извършва в черния дроб на новороденото. Когато бебето е недоносено, неговия черен дроб не е достатъчно развит и не може да изхвърли достатъчни количества билирубин. В такъв случай се развива жълтеница, която най-лесно може да се разпознае по жълтеникавия цвят на кожата. В някои случаи обаче при много високи нива на билирубин в кръвта може да се стигне дори до увреждане на мозъка.

Некротизиращ ентероколит
Това е състояние характерно, основно за недоносени бебета. При него става инфектиране на вътрешността на червата и една част от тях загубват своята функция. Симптомите, по които може да се разпознае са – раздут стомах, кръв в изпражненията, диария, повръщане.

Мозъчни кръвоизливи
При недоносените кръвоносните съдове на мозъка са по-лесно раними и може да се стигне до мозъчни кръвоизливи. По-големите кръвоизливи могат да доведат до изоставане в умственото и психическото развитие на детето.

Родителите трябва да са наясно с рисковете, пред които е изправено едно новородено и да осъзнават грижите и лечението, които трябва да се полагат дори и след изписването на детето от болницата.