Начало / Бебе и кърмене / От колко сън се нуждае едно бебе?

От колко сън се нуждае едно бебе?

дек. 8, 2012

Когато за първи път ставате родители сигурно ви се е случвало да се чудите дали бебето ви спи достатъчно. Грижата за правилния и достатъчен сън на едно новородено е особено важна. В тази статия ще намерите полезна информация за количеството сън, което е нужно на едно дете през различните месеци на неговото развитие.

Новородено до 1 месец
Едно току що родено дете спи почти през целия ден. То спи от 14 до 18 часа на ден през първата седмица от раждането си, като това става на периоди от около 3 часа, на които то се храни. Това е така, защото на 3 часа при тях се извършва храносмилането на храната и те имат нужда от нова „порция“. Разбираемо в тези начални периоди вие ще си недоспивате.

1 до 3 месеца
През този период бебетата вече започват да свикват с новата среда и количеството на съня намаля на 12 до 16 часа на ден. Те спят по-дълго през нощта, а периодите на сън през деня стават по-кратки. През третия месец вашето дете може да спи от 13 до 15 часа на ден. Някои бебета не се будят през нощта за хранене, но повечето продължават да се будят един – два пъти през нощта.

3 до 6 месец
Времето за сън намалява на 12 до 15 часа на ден. Бебето спи 4 до 5 часа през деня, което се състои в няколко дрямки. Някои деца могат да спят непробудно през цяла та нощ 6-7 часа, но има и някои, които продължават да се будят за нощно хранене.

6 до 9 месеца
Дрямките през деня обикновено намаляват до две, тъй като в тази възраст децата вече стават по-активни и социални. Те спят 11 до 14 часа на ден. Обикновено първата дрямка е сутринта около 9 часа и продължава приблизително един до два часа. Следващата е следобедната, която настъпва около 3 – 4 часа на обяд и продължава също около един – два часа.

9 месеца до 1 година
През този период децата са особено активни, правят първите си опити за ходене, а с това и количеството на съня намаля на 10 – 13 часа дневно. Обикновено се запазват сутрешната и следобедната дрямка и по-продължителен нощен сън.

Всички тези стойности не са универсални и могат да се различават при отделните бебета. Вие трябва да анализирате моделът на спане на вашето дете и ако то има проблеми със съня да установите къде грешите. Някои похвати които могат да са ви от полза са следните: слагайте детето да спи по едно и също време всеки ден, по време на вечерното хранене гледайте в стаята да е възможно най-тихо и спокойно, опитайте се да научите вашето дете да заспива в креватчето, а не да го приспивате и след това да го слагате в кошарата.