Начало / Бебе и кърмене / Пъпки по главата на бебе

Пъпки по главата на бебе

дек. 1, 2022

пъпки по главата на бебе

Скалпът на новороденото е много деликатен. Може да се засегне от някои безобидни състояния, но също така и от сериозни кожни заболявания. Ето защо при поява на зачервяване, сърбеж, обрив по скалпа, трябва да се консултирате с педиатър.

Какви са причините за поява на пъпки по главата на бебе?

Появата на обрив по скалпа на новороденото може да се дължи на следните причини:

Бебешко акне (acne neonatorum)

Бебешко акте (неонатално акне) се наблюдава при около 20% от новородените, по-често при момчета. Обикновено се появява на около 2-седмична възраст. Въпреки това може да се развие по всяко време преди 6-седмична възраст.

Причината, поради която се появява бебешко акне не е напълно ясна. Счита се, че се дължи на свръхстимулиране на мастните жлези в кожата на бебето от хормони на плацентата преди раждането.

Бебешкото акне се характеризира с поява на пъпки главно по бузите и носа на бебето. Обривът може да се появи и по челото, брадичката, скалпа, шията, гърба или гърдите на бебето.

На скалпа обривът се представя като червени пъпчици с бял център, които са разпръснати по целия скалп.

Неонаталното акне обикновено не е повод за безпокойство. То изчезва от само себе си за няколко седмици до 3-4 месеца, като не оставя белези.

Себореен дерматит при кърмачета (млечни кори, крусти, бебешки кел)

Себорейният дерматит при кърмачета (нарича се още млечни кори или бебешки кел) се наблюдава често през първите три месеца от живота на новородените. По скалпа на бебето се появява зачервена, люспеща се плака. Люспите образуват дебел, жълтеникав, залепнал за кожата пласт, който изглежда като шапка върху главата на бебето. Люспестият обрив може да се разпространи към лицето, зад ушите, да обхване гънките по тялото (подмишничните, ингвиналните гънки). За разлика от атопичния дерматит, обривът не сърби и не притеснява бебето.

Точната причина за поява на млечни кори не е изяснена. Допуска се, че роля може да имат гъбични инфекции, майчините хормони, преминали към бебето преди раждането.

Млечните кори са безвредни. Те изчезват от само себе си след няколко седмици или месеци без лечение.

Гъбична инфекция на скалпа (Tinea capitis)

Tinea capitis е микотична инфекция на капилициума, която се причинява от дерматофити от род Trichophyton, Microsporum. Среща се главно при деца на възраст между 3 и 7 години. Сравнително рядко се наблюдава при кърмачета.

Характеризира се с появата на фоликуларни пустули върху зачервена и лъскава кожа. От пустулите изтича гноен ексудат, който засъхва и образува жълтеникави корички. Космите в засегнатото огнище се чупят и отскубват лесно.

Други причини за поява на пъпки по главата на бебе са:

  • атопичен дерматит на скалпа – кожата е суха, сърбяща, зачервена
  • контактен дерматит (екзема) на скалпа
  • стафилококова пустулоза
  • лупус при новороденото (неонатален лупус)
  • псориазис при новородено (неонатален псориазис).