Начало / Бебе и кърмене / Причини за повръщане при кърмаче

Причини за повръщане при кърмаче

мар. 19, 2024

повръщане при кърмаче

Кои са най-честите причини за повръщане при кърмаче?

Причините за повръщане при бебе варират от леки и безобидни до сериозни медицински състояния, изискващи незабавно лечение. Ето някои от най-честите причини:

Прехранване или твърде бързо хранене

Бебето може да повръща от време на време, след нахранване. Това се случва обикновено през първия месец от живота. Причината е, че стомахчето на бебето е твърде малко и лесно може да се претовари. Бебето не трябва да поглъща твърде бързо и много мляко наведнъж.

Повръщането след нахранване обикновено спира след първия месец. От решаващо значение е да храните бебето бавно, по-често и с малки количества, което да позволи смилането на млякото.

Поглъщане на въздух

Бебета, които поглъщат въздух по време на кърмене или хранене от шише, може да повърнат поради задържан въздух в стомаха.

Гастро-езофагеален рефлукс (ГЕР)

Гастро-езофагеалният рефлукс се характеризира с връщане на стомашно съдържимо в хранопровода. Среща се много често при кърмачета. Дължи се на разхлабване на долния езофагеален сфинктер поради функционалната му незрялост. Кърмачетата с ГЕР имат рецидивиращи регургитации и повръщания, но са в добро общо състояние и наддават нормално на тегло.

Почти всички деца със симптоми на ГЕР оздравяват спонтанно към 12-месечна възраст. За това вероятно допринасят съзряването на долния езофагеален сфинктер, изправеното положение на тялото и приема на по-гъста храна. 

Хранителна алергия или непоносимост към храна

Някои бебета може да имат непоносимост или алергия към определени храни, например: лактоза (съдържа се в млечните храни), глутен (съдържа се в зърнени храни), фруктоза, някои протеини от краве мляко или соя, яйца, фъстъчено масло и др. Консумирането на тези храни може да предизвика повръщане заедно с други симптоми като диария, подуване на корема, кожен обрив, затруднено дишане или подуване на лицето.

При хранителна непоносимост се препоръчвват промени в методите на хранене, като преминаване към хипоалергенна формула или коригиране на диетата на майката, ако кърми. Хранителните алергии изискват незабавна лекарска помощ и засегнатите храни трябва да се избягват напълно.

Никнене на зъби

Дискомфортът, свързан с никненето на зъби, понякога може да доведе до повишено производство на слюнка и преглъщане, което може да предизвика повръщане при някои бебета. Макар и необичайно, това е възможна причина, която трябва да се има предвид, особено ако повръщането се появи заедно с други симптоми на никнене на зъби като лигавене и раздразнителност.

Прегряване

Прегряването може потенциално да доведе до повръщане при бебета. Бебетата имат ограничена способност да регулират телесната си температура в сравнение с възрастните, което ги прави по-податливи на прегряване. Когато бебето се претопли, това може да наруши нормалните функции на тялото му и да доведе до различни симптоми, включително повръщане, дехидратация, а в екстремни случаи и до топлинен удар.

Инфекции

Острият вирусен гастроентерит е най-честата инфекция, причиняваща повръщане при кърмачета. Нарича се още стомашен грип. Ротавирусите и аденовирусите са основните причинители. Заболяването протича с повръщане, диария, болки в корема.

Повръщането може да бъде причинено и от други инфекции, като:

 • ушни инфекции – среден отит
 • респираторни инфекции – стрептококова инфекция на гърлото, пневмония
 • магарешка кашлица – повръщане в края на пристъпна кашлица
 • инфекции на пикочните пътища
 • менингит.

Стомашно-чревна обструкция

По-рядко повръщането възниква поради настъпила обструкция в стомашно-чревния тракт, например:

 • пилорна стеноза

При вродената пилорна стеноза има хипертрофия на пилорния мускул, което причинява обструкция на изхода на стомаха. Среща се по-често при момчета. Симптомите се изявяват 2 до 8 седмици след раждането. Налице са: повръщане, което зачестява и става експлозивно „на фонтан“, детето е гладно след повръщане, настъпва загуба на тегло, дехидратация. Провежда се оперативно лечение, след рехидратация и корекция на електролитните нарушения.

 • атрезия – дуоденална или на друго място
 • инвагинация
 • малротация
 • волвулус
 • заклещена ингвинална херния
 • болест на Хиршпрунг.

Вродено метаболитно заболяване

Някои вродени метаболитни нарушения могат да причинят повръщане при бебета. При тези състояния поради ензимен дефицит тялото не може да разгражда или обработва определени хранителни вещества правилно. Примери за такива метаболитни нарушения са:

Нарушения на централната нервна система

Макар и необичайно, повръщането може да бъде симптом на сериозни състояния, засягащи нервната система, като менингит, енцефалит или хидроцефалия. Тези случаи обикновено са придружени от други тревожни симптоми като треска, летаргия и гърчове. Необходима е незабавна медицинска помощ.

Странични ефекти на лекарствата

Някои лекарства, независимо дали са предписани на бебето или се приемат от кърмещи майки, могат да причинят повръщане у кърмачето като страничен ефект. Винаги трябва да се консултирате с лекар, преди да приложите каквото и да е лекарство на вашето бебе.

Прочетете за:
Повръщане при бебе