Начало / Бебе и кърмене / Причини за жълтеница при новородени

Причини за жълтеница при новородени

дек. 23, 2012

жълтеница при новородени

Жълтеницата е състояние, през което преминават всички новородени деца и се характеризира с жълтеникаво оцветяване на кожата и склерите на очите. По принцип жълтеницата се дължи на факта, че децата се раждат с повече червени кръвни клетки от възрастните и през следващите няколко дни ненужните еритроцити се разграждат на разпадни продукти, като един от тях е пигментът билирубин, на чиито завишени нива се дължи жълтата оцветка на кожата. Въпреки, че по принцип това състояние не е опасно за децата в някои случаи, то може да се окаже животозастрашаващо.

Кои са най-честите причини за жълтеница при новородени?

Жълтеницата при новородените може да бъде:

Физиологична жълтеница

Тя се дължи именно на разрушаването на ненужните еритроцити и се появява 2 – 3 дни след раждането. По принцип отшумява за около две седмици. Не води след себе си  до последващи усложнения.

Неонатална жълтеница

Нарича се още хемолитична болест на новороденото. Получава се при несъвместимост на кръвните групи или резус факторът на майката и детето. В такъв случай майчиният организъм произвежда антитела, които разрушават червените кръвни клетки на детето, докато е още в утробата на майката и се повишават нивата на билирубин в кръвта. Неонаталната жълтеница може да се прояви още в първите дни от раждането.

В миналото жълтеницата, дължаща се на несъвместимост на резус факторът причиняваше най-големи проблеми, но сега лесно се предотвратява с инжектиране на специфичен анти-D имуноглобулин на майка, която е RH отрицателна и е родила RH положително дете. В резултат се предотвратява образуването на антитела при следващи бременности.

Жълтеница при кърмене

Ако бебето не получава достатъчно количество кърма или се храни на по-големи периоди от време то ще се дехидратира и така по-трудно ще се освободи от ненужните количества билирубин. Ако майката няма достатъчно кърма е добре да дохранва бебето си с адаптирано мляко.
Някои съставки в кърмата също могат да доведат до затруднения в отстраняването на билирубина. В такива случаи докторите съветват да се спре кърменето за кратко време, докато нивата на билирубина стигнат до нормални стойности.

Неправилно функциониране на черния дроб

Черният дроб регулира нивата на билирубин в кръвта. При някои новородени той може още да не е напълно готов да изпълнява своите функции и това да доведе до жълтеница. Това състояние се лекува медикаментозно.

Нараняване на детето при раждане

Ако при раждането е използван вакуум-екстрактор или форцепс например, по главата на детето може да се образува хематом, известен като кефалхематом, който съдържа в себе си известно количество кръв, при чието резорбиране се образува билирубин. Това може да доведе до покачване на неговите нива и поява на жълтеница.

При кои деца има по-голям риск от развитие на жълтеница?

– недоносените и преждевременно родените деца
– децата, получили нараняване по време на раждане
– при някои генетични нарушения – синдрома на Жилбер, различни унаследени дефекти в мембраната на еритроцитите
– някои вродени заболявания – муковисцидоза (цистична фиброза), хипотиреоидизъм.

Физиологичната жълтеница по принцип не се нуждае от лечение. Ако забележите обаче, че детето ви е по-отпуснато и сънливо, храни се вяло и жълтата оцветка на кожата стане по-интензивна е добре да се консултирате с лекар. При нужда понякога се налага хоспитализация до подобряване на състоянието.

Прочетете за:
Жълтеница при новородени – в първите 24 часа
Неонатална жълтеница – между 2-рия ден и 2-рата седмица
Жълтеница след 2-ра седмица след раждането