Начало / Бебе и кърмене / Пробиване на първите зъби – какви са симптомите?

Пробиване на първите зъби – какви са симптомите?

апр. 28, 2014

Пробиването на зъбите при всяко дете протича по различен начин. При едни то е съпроводено с много плач и безсънни нощи, докато при други то преминава почти без никакви оплаквания от страна на детето.

Има някои по-характерни за пробиването на зъбите симптоми, по които родителите могат да се ориентират.

Повишено слюноотделяне

Пробиването на зъбите стимулира отделянето на слюнка и вие сами ще забележите, че вашето дете се лигави много повече от обикновено.

Обрив в областта на брадичката

Ако при вашето дете слюноотделянето е по-обилно това може да доведе и до поява на обрив в областта на брадичката. За да предпазите детето си от такъв обрив редовно избърсвайте слюнката от лицето му с мека памучна кърпа.

Често гризане

Напрежението от пробиването на зъба през венеца причинява значителен дискомфорт на бебетата, който те облекчават чрез гризане на всякакви предмети. По време на пробиването на зъбите децата поставят различни предмети в устата си и ги гризат с цел малко да намалят дискомфорта.

Болка

Възпалението на венците в резултат на пробиването на зъбките, при някои деца може да причини силна болка. Пробиването на кътниците обикновено боли най-много, защото те са с най-голяма повърхност.

Раздразнителност

Поради болката и напрежението, което изпитват бебетата по време на пробиването на първите зъби те стават доста раздразнителни. Опитайте се да ги успокоите с любима играчка или любима песничка.

Леко повишена телесна температура

Лекарите отказват да свържат лекото повишаване на телесната температура с пробиването на зъбките, защото зъбите се появяват точно когато децата загубват имунитета предаден от майката и поради тази причина те стават по-податливи на бактериални и вирусни инфекции. Но инфектирането на венците в резултат на никненето на зъби може да доведе до известно покачване на температурата.

Понижен апетит

Вакуумът, който се създава в устата на детето по време на сукане може да причини известна болка на детето и поради тази причина то да откаже да суче. Ето защо по време на никненето на зъбите храненето на детето може да бъде едно малко предизвикателство.