Меню

Пробиването на зъбите при всяко дете протича по различен начин. При едни то е съпроводено с много плач и безсънни нощи, докато при други то преминава почти без никакви оплаквания от страна на детето.

Има някои по-характерни за пробиването на зъбите симптоми, по които родителите могат да се ориентират.

Повишено слюноотделяне

Пробиването на зъбите стимулира отделянето на слюнка и вие сами ще забележите, че вашето дете се лигави много повече от обикновено.

Обрив в областта на брадичката

Ако при вашето дете слюноотделянето е по-обилно това може да доведе и до поява на обрив в областта на брадичката. За да предпазите детето си от такъв обрив редовно избърсвайте слюнката от лицето му с мека памучна кърпа.

Често гризане

Напрежението от пробиването на зъба през венеца причинява значителен дискомфорт на бебетата, който те облекчават чрез гризане на всякакви предмети. По време на пробиването на зъбите децата поставят различни предмети в устата си и ги гризат с цел малко да намалят дискомфорта.

Болка

Възпалението на венците в резултат на пробиването на зъбките, при някои деца може да причини силна болка. Пробиването на кътниците обикновено боли най-много, защото те са с най-голяма повърхност.

Раздразнителност

Поради болката и напрежението, което изпитват бебетата по време на пробиването на първите зъби те стават доста раздразнителни. Опитайте се да ги успокоите с любима играчка или любима песничка.

Леко повишена телесна температура

Лекарите отказват да свържат лекото повишаване на телесната температура с пробиването на зъбките, защото зъбите се появяват точно когато децата загубват имунитета предаден от майката и поради тази причина те стават по-податливи на бактериални и вирусни инфекции. Но инфектирането на венците в резултат на никненето на зъби може да доведе до известно покачване на температурата.

Понижен апетит

Вакуумът, който се създава в устата на детето по време на сукане може да причини известна болка на детето и поради тази причина то да откаже да суче. Ето защо по време на никненето на зъбите храненето на детето може да бъде едно малко предизвикателство.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!