Начало / Бебе и кърмене / Промени в организма на новороденото, за които не трябва да се притеснявате

Промени в организма на новороденото, за които не трябва да се притеснявате

дек. 22, 2014

Със сигурност вече сте подготвени за основните неща около вашето бебе, като например раждането, безсънните нощи, които ви чакат оттук нататък и храненето по часовник през първата година. Но ще има и много други неща, за които няма да сте въобще подготвени, но голяма част от тях не са притеснителни. Ето и някои от тях:

  • Подуване на гениталиите

Ако сте родили момченце може да забележите, че първите дни след раждането неговите гениталии, особено тестисите са подути. Това може да се дължи на влиянието на хормоните на майката малко преди раждането. Друга причина е натрупването на излишна течност в гениталиите на детето, която с времето намалява. При момиченцата също може да има подуване на срамните устни за няколко дни след раждането. Ако отокът не спадне до седмица може да се свържете с вашия педиатър.

  • Кръв по памперса

Забелязването на дори и една капка кръв по памперса на своето дете може да подлуди родителите, но истината е, че рядко това е причина за притеснение. Има много причини за наличието на кръв в изпражненията, като повечето са временни. Ако ви се е родило момиченце то може да изпитва някои допълнителни странични ефекти от експозицията на майчините хормони, докато е било в утробата. Има кратък период на отвикване на детския организъм от по-високите нива на естроген.

  • Редки изпражнения при всяко изхождане

Децата, които се хранят с кърма обикновено се изхождат след всяко хранене, защото майчината кърма е лесно смилаема. Консистенцията на изпражненията обикновено е мека с жълтеникав цвят. Ако вашето дете е на изкуствено хранене изпражненията могат да придобият леко сивкав цвят, което е напълно в реда на нещата.

  • Чест плач

Новородените деца имат несъвършена нервна система и те много лесно се стряскат, което е и причина за техния чест плач. А и плачът е един от малките начини за комуникация на новородените с техните родители, с който да ги насочват от какво имат нужда. Затова бъдете подготвени, че вашето дете ще плаче доста през първите няколко месеца.

  • Обрив по лицето

Обрив, подобен на акне може да се появи по лицето на детето през първият месец от неговото раждане. Той се дължи на високата масленост на майчината кърма и повишеното количество майчини хормони в нея. Обикновено пъпките се изчистват за една до две седмици без нуждата от каквото и да било лечение.

  • Често кихане

Бебета имат много малки ноздри и натрупването на съвсем малко количество мукус може да доведе до кихане. А и фактът, че вашето дете съвсем наскоро е преминало от водната среда, в която се е развивало в матката през първите седмици носът му може често да е запушен и това да доведе до по-често кихане.