Начало / Бебе и кърмене / Развитие на слуха на бебе

Развитие на слуха на бебе

ное. 25, 2013

Слухът е сетиво, което е изключително важно за способността на бебето да възприема околния свят. Важно е да знаете какво да очаквате в тази насока, за да може рано да разпознаете дали вашето бебе има проблеми със слуха. Слуховите проблеми могат да нарушат развитието на гласа, говора и комуникационните способности на вашето дете. Вътрешното ухо е напълно развито още през 20-та гестационна седмица от бременността и обикновено бебетата се раждат с напълно развита слухова система.

Как се развива слуха на бебе?

Ето и как се развива слуха на вашето бебе през различните месеци от неговата първа година:

Новородено

Вашето бебе ще бъде способно да чува напълно ясно още в края на първия месец след раждането. Още от раждането бебето ще реагира на по-силни звуци. То също така ще се научи да реагира на познати звуци, като приспивна мелодия например, която му пеете често. Може да забележите, че детето ви се стряска при силни и неочаквани звуци.

Един до три месеца

До навършването на тримесечна възраст тази част от мозъка на вашето бебе, която е отговорна за развитието на речта, слуха и обонянието ще бъде много активна. Тази част от мозъка е известна още като темпорален лоб на мозъка. Когато бебето ви чуе вашия глас то може да се обърне към вас и да се усмихне в отговор на вашия говор.

Четири до шест месеца

През този период от своето развитие вашето бебе ще се научи да се обръща в посока към чутите звуци. Ще забележите как то ще започне да реагира на промяната във вашия тон и ще усеща кога сте радостни и кога тъжни. През тези месеци вашето дете ще бъде запленено от играчките, издаващи различни звуци. Освен това бебетата на тази възраст започват да използват различни звуци, чрез които се опитват да изразят своите емоции. Едно от най-обаятелните умения, които ще развие вашето бебе през тези месеци е способността да се смее.

Седем месеца до една година

През този период вашето бебе ще се опитва да имитира различните звуци, които чува около себе си. То ще започне да реагира на ваши команди като например „подай ми играчката“ „ела тук“ и други такива. На около годинка вашето дете може да произнесе и своите първи думички.

Как може да спомогнете за развитието на слуха на вашето бебе?

Може да правите различни неща, с които да помогнете на вашето бебе да развие напълно своите слухови способности. Така например се опитвайте колкото се може по-често да му пеете песнички или да му пускате любима музика. Ще забележите как бебето ви реагира на някои песни повече, отколкото на други. Четенето на приказки от ранна възраст е също много полезно.

Как да разберете дали вашето дете има проблеми със слуха?

Обикновено малко след раждането бебетата преминават през слухов тест за оценка на тяхното състояние. Ако тестът не покаже точни резултати вие може да бъдете помолени да повторите теста след известно време, но това не означава за дължително, че вашето дете има проблеми със слуха.

Рядко бебетата има проблеми със слуха, но ако все пак такъв проблем е налице той най-често се дължи на по-дълго престояване на бебето в неонатологично отделение, преболедуване на майката от рубеола, случаи на слухови проблеми в семейството.

Прочетете за:
Проблеми със слуха при бебета – ранни признаци
Тестове за проверка на слуха при деца