Начало / Бебе и кърмене / Развитие на вашето бебе – 1 месец

Развитие на вашето бебе – 1 месец

мар. 15, 2013

Първата година след раждането на вашето дете е наситена с много емоции и нови преживявания. За тези 12 месеца то ще се развие от едно бебе, което е напълно зависимо от вас в малко дете, което ходи и опознава света около себе си с пълна сила, показвайки първите знаци на независимост.

В първия месец след раждането вашето дете все още ще свиква с живота в нова среда. В началните седмици неговата кожа може да изглежда малко по-зачервена от обикновено или да има петна по някои части, но тези промени с времето ще изчезнат. През първите няколко часа от живота на детето пръстите на ръцете и краката може да изглеждат малко синвкави, поради недоразвитата напълно кръвоносна система.

В повечето случаи бебетата се раждат с известно количество коса, която в първите няколко месеца опада и се заменя от нова. Този факт не трябва да тревожи родителите – това е нормален физиологичен процес. В този месец бебетата все още разчитат на вродените си инстинкти. Такъв е инстинктът им да захващат здраво предмети с ръцете си. Още в началото ще забележите колко силно ще стисне вашето дете пръста ви, ако му го подадете.

По време на раждането лекарят, който изражда вашето бебе ще отреже неговата пъпна връв, като ще остави от нея около 1-2 см, която ще се третира с дезинфекционен разтвор. На това място ще се оформи пъпчето на вашето бебе. Остатакът от пъпната връв ще падне в следващите няколко седмици от само себе си, като през това време вие трябва да го почиствате и да го държите сух.

В първия месец вашето бебе все още не може да държи главата си изправена, затова е важно да го държите така, че да поддържате и главата му в удобна позиция.

Още в първия месец бебета реагират първосигнално на успокояващи гласове и на приспивни песнички. В първите няколко дни очите на вашето бебе ще бъдат затворени през почти целия ден, но след това то постепенно ще започне да ги държи отворени за по-дълъг период от време. В първите месеци зрението на бебетата не е още добре развито и те виждат на разстояние около 15-20 см, но с времето и това се променя.

През първия месец вашето дете ще спи през по-голямата част от времето, освен времето за хапване и къпане. То трябва да се храни седем пъти дневно през 3 часа. Най-полезно за бебето е кърменето, защото с кърмата то си набавя всички нужни за растежа му вещества и освен това получава и антитела, които поддържат имунитета му през тези първи месеци. Ако майката обаче има здравословни проблеми, които са противопоказани за кърмене ще се наложи да се премине към адаптирано мляко. През първите няколко месеца детето увеличава своето тегло с около 25 грама дневно.

Този първи месец е период на адаптация както за детето, така и за майката и ще е наситен с много незабравими емоции и нови предизвикателства, които ще създадат здрава връзка между майката и нейното дете.

Развитие на вашето бебе – 2 месец