Начало / Бебе и кърмене / Развитие на вашето бебе – 10 месец

Развитие на вашето бебе – 10 месец

май 24, 2013

И през този месец продължава интензивното нарастване на вашето бебе. То все повече започва да проявява своята индивидуалност и характер. Превръща се в независимо малко човече, което си играе и комуникира все по-добре.

Бебетата на тази възраст се радват на свободата да изследват заобикалящия ги свят по различни начини. Те са много добри в пълзенето, вече са усъвършенствали и ставането от седнала позиция. Друга способност на 10 месечните бебета е да обикалят стаята като се държат за неподвижни предмети или за вашите ръце. Самостоятелното ходене е вече съвсем близко и в следващите месеци може да очаквате първите самостоятелни крачки на вашето бебе.

През десетия месец координацията на вашето бебе е много по-добра и то ще може да хваща малки предмети без затруднения. Само се убедете, че в стаята няма прекалено малки предмети, които бебето може да постави в устата си или носа, с което да се стигне до задавяне.

Сънят през деня през десетия месец е снижен до минимум и вашето бебе може да се нуждае само от около час следобедна дрямка. Това разбира се ще доведе и до по-дълъг сън през нощта, факт който ще зарадва много и родителите.

Бебетата на тази възраст много обичат да имитират всичко, което виждат и сами може да забележите как вашето бебе копира вашите движения по някакъв начин. Бебетата все повече разбират речта на другите хора. Може да научите бебето си на някои елементарни жестове като да маха за довиждане, да дава въздушни целувки. Думите, които произнасят бебетата на тази възраст ще стават все по-разбираеми.

Способностите за научаване на нови неща на бебетата на тази възраст са много големи затова отделяйте време да учите с вашето дете. Показвайте му различни предмети и обекти и му обяснявайте какво точно представляват и какво правят. Може сами да се учудите, че след това като ги питате например къде е кучето или котката те веднага ще ги посочат на картинка.

Храненето на вашето бебе вече става все по-разнообразно. Кърменето в повечето случаи до този месец е приключило, но ако все още имате кърма може вечерното хранене на бебето да се състои от кърма.

Музиката може да помогне много както в обучението така и в играта на вашето дете. Пускайте му различни мелодии и наблюдавайте как реагира то на тях. Така ще забележите кои от тях най-много харесва и се забавлява на тях.

На тази възраст бебетата все още нямат изградено усещане за добро и лошо. Затова когато то направи нещо както трябва го поощрете и обратно когато направи някоя беля спокойно му обяснете защо не трябва да прави това отново. Няма да постигнете нещо кой знае какво ако му се скарате или викате.

Развитие на вашето бебе – 11 месец
Развитие на вашето бебе – 9 месец