Начало / Бебе и кърмене / Развитие на вашето бебе – 11 месец

Развитие на вашето бебе – 11 месец

май 31, 2013

Първата годишнина на вашето бебе приближава все повече и толкова много неща са се променили през изминалата година. Сигурно вече ви е трудно да смогвате на режима на вашето дете, което става все по-активно и се движи наоколо много по-лесно и бързо.

На тази възраст вашето дете трябва да е способно да обикаля стаите държейки се за предметите вкъщи или за вашите ръце. То дори може да се опита да направи няколко крачки и само, така че бъдете готови за така чаканите първи самостоятелни крачки на вашето дете. Някои деца на 11 месеца се забавляват и като се опитват да се изкачват по някои предмети у дома – например диван или стол. Ако и вашето дете спада към тях се опитайте да обезапасите мебелите у дома, така че да са на място, до което то не може да стигне или пък бъдете близко до него, когато върши тези лудории.

Сега след като и зрението на вашето дете е много по-добре отколкото преди то ще се забавлява да научава как работят нещата и ще обича да подрежда предметите по цветове или големина, след което ще ги разваля и нарежда наново.

Много деца на единадесет месечна възраст преминават напълно към детска кухня и кърменето вече остава в миналото. Ако имате желание и време може и сами да приготвяте неговото ядене. Гледайте то да е разнообразно, за да доставя всички нужни хранителни вещества и минерали за здравето на вашето дете. Добавяйте нови вкусове и храни към менюто, за да разнообразите неговите вкусови усещания.

Бебетата на единадесет месеца вече са наясно как да изразяват емоциите си и могат да ги ползват от време на време в своя полза. Така вашето дете може да изрази силно своето недоволство, че му вземате любимата играчка с плач.

Сега след като вашето бебе е по-уверено в своите движения и се придвижва по-лесно му позволете да изследва нови територии и нови усещания, чрез които да придобие нови знания и умения. Може би сега е времето и за първите обувки, с които на детето ви да му е по-лесно да опознава света, а и така ще го предпазите от нараняване на крачетата.

Четете книжки на вашето дете. Посочвайте му картинки с различни животни и предмети като му обяснявате какво е това и какво прави. Така ще улесните процеса на обучение и запомняне и скоро сами ще забележите положителния резултат от вашите усилия.

Развитие на вашето бебе – 12 месец
Развитие на вашето бебе – 10 месец