Начало / Бебе и кърмене / Развитие на вашето бебе – 12 месец

Развитие на вашето бебе – 12 месец

юни 7, 2013

Честито, дойде време и за първия рожден ден на вашето съкровище. Със сигурност сте научили много нови неща през изминалата година и сте се погрижили вашето дете да има един страхотен старт в предстоящия живот. Ето и някои от предизвикателствата, които ще преодолее и нещата, които ще научи вашето дете и през този дванадесети месец.

Ако досега не е проходило сега е момента за първите крачки на вашето дете. Ако обаче този момент не настъпи през този месец не се притеснявайте скоро и това ще стане. Не е нужно да се притеснявате, всяко дете се развива индивидуално.

Начинът на игра на вашето бебе може да се променя с приближаването към първата му годишнина. То вече е усвоило майсторството да вдига играчки от пода и да си служи с малки предмети. Сега то може да е по-заинтересовано към по-енергични игри, които да засилят мускулите на ръцете и краката му. Неговите любими игри ще стават все по-шумни.

Вашето бебе все още ще се забавлява да вдига предмети след което да ги хвърля и да се наслаждава на звука, който те издават. Освен това интерес ще започнат да представляват игрите с нареждане на блокчета, които допълнително ще развият моторните и умствените способности на вашето дете.

С наближаването на първата годинка на вашето дете ще забележите, че то вече няма нужда от продължителен следобеден сън и предпочита да си играе вместо да спи на обяд. Опитайте се да спазвате определен режим на сън. Разказвайте му някаква история преди сън или му пейте любими песнички, за да подпомогнете заспиването. Спазвайте режима на заспиване както и в първите месеци, за да може вашето бебе да знае какво следва след банята и да не се съпротивлява толкова на вашите опити да го приспите.

Речникът на вашето едногодишно дете може би се състои само от няколко разбираеми думички, докато всичко останало е просто едно неразбираемо бърборене. Детето ви ще се опитва да ви казва какво иска с тези неразбираеми думи, затова задавайте му въпроси какво иска да ви каже, за да видите дали то ще ви отговори и да се опитате да разберете какво точно иска.

Всяко бебе се развива индивидуално и ако вашето бебе не отговаря на някои от описаните характеристики на 12 месечните бебета, това не значи, че то не се развива хармонично. Ако вашето дете е било родено преждевременно може би ще забележите, че то изостава спрямо другите деца със своето развитие, но това е напълно нормално. Ако все пак нещо в развитието на вашето дете ви притеснява е добре да се посъветвате с неговия педиатър, който най-добре би могъл да оцени неговото състояние.

Развитие на вашето бебе – 11 месец