Начало / Бебе и кърмене / Развитие на вашето бебе – 2 месец

Развитие на вашето бебе – 2 месец

мар. 22, 2013

След като вече е минал един месец от раждането на вашето бебе вие вече сте малко по-запознати с това от какво се нуждае то и какви грижи трябва да полагате за него. Освен това то започва да проявява своя характер, вече по-лесно разпознавате кога е гладно, трябва да му се сменят пелените или се нуждае от вашето внимание.

Може би едно от големите събития този месец ще бъде първата спонтанна усмивка на вашето бебче. Това е един от емоционалните моменти за родителите, който се помни дълго време. По такъв начин се осъществява и за първи път комуникация между родителите и детето. Освен това вашето дете ще започне да разпознава гласовете на своите близки. Вие сами ще забележите как се променят неговите реакции, когато чуе определени звуци или гласът на някой близък.

През втория месец зрението на вашето бебе се подобрява и то ще може да отдиференцира повече цветове. Може да му показвате играчки с различни форми и цветове, за да видите как ще реагира то на тях и кои го привличат повече от останалите. Ще забележите как вашето дете се заглежда за по-дълго в предмети или хора, които са му интересни.

Вашето бебе вече ще успява да задържи главата си само за по-дълго време и сами ще усетите как неговите мускули укрепват с времето и то става по-стабилно. За тази цел редовната гимнастика на кърмачето е особено важна. Помолете педиатърът да ви покаже какви упражнения трябва да правите всеки ден с вашето бебе и какъв масаж да правите след баня всяка вечер. Всичко това е важно за правилното бъде що развитие на детето и укрепването на неговите мускули. Освен това с редовните масажи ще успокоите вашето бебе и ще стимулирaтe неговата кръвоносна и имунна система. Масажът е полезен и за правилното храносмилане на кърмачето. Преди да започнете масажа е важно стаята да е добре затоплена, поставете детето на леглото и нежно масажирайте всички части на неговото тяло от главата до петите. През деня пък може да прилагате упражненията препоръчани от педиатъра, с които да може да се развият по-добре анализаторните системи и мускулите на кърмачето.

Движенията на вашето бебе ще станат малко по-координирани в сравнение с предния месец, но трябва да изчакате още няколко месеца преди вашето дете да може да хваща предметите, които му подавате от първия път.

През втория месец бебетата започват да издават елементарни звуци, които обикновено се състоят от една сричка. Те слушат звуците, покрай тях и се опитват да ги имитират.

За разлика от миналия месец сега вашето бебе ще спи малко повече през нощта и вие ще можете да си почивате малко повече и да събирате сили за следващия ден. Броят на кърменията от 2 до 5 месец се намалява и те вече стават 6 пъти на ден.

Развитие на вашето бебе – 1 месец
Развитие на вашето бебе – 3 месец