Начало / Бебе и кърмене / Развитие на вашето бебе – 3 месец

Развитие на вашето бебе – 3 месец

мар. 29, 2013

През този месец вашето бебе ще става все по-активно и социално. То вече започва да координира движенията си малко по-стабилно в сравние с предните месеци и да комуникира с хората чрез мимики много по-добре.

Сигурно ще забележите вече, че мускулите на врата на вашето бебе са по-укрепнали отпреди и то вече задържа главата си за по-дълго време. Ако го поставите на корем и облегнато на лакти то вече ще може да задържа главата си и горната част на тялото си. Освен това бебетата през този период започват да показват по-добре развити мускули и на долните крайници. Този факт ще забележите с по-честото ритане на крачетата и тяхното активно движение.

Стомахът на вашето бебе е вече малко по-голям и това му позволява да суче по-голямо количество кърма. Този факт ще доведе и до по-продължителен сън на бебето през нощта, което ще осигури и добър нощен сън за майката. Ако все пак вашето бебе се събужда през нощта изчакайте поне една минутка преди да се втурнете към леглото му. Понякога бебетата се събуждат през нощта за 1-2 минути, след което отново заспиват без да са гладни или нещо да ги тревожи.

Слухът и зрението на едно тримесечно бебе се развиват много интензивно. Бебетата на тази възраст обръщат главата си и се радват при звука на гласа на техните родители или когато видят тяхното лице. Вашето бебе все още ще предпочита да наблюдава ярко оцветени и издаващи интересни звуци играчки. Това е така защото по-контрастиращите цветове по-лесно се забелязват.

През третия месец от развитието на бебето то ще подобрява своите начини на комуникация, които все още ще са елементарни с гукане или издаване на различни звуци. Но за момента това е техния начин на комуникация с околния свят. Ако наблюдавате вашето дете по-често ще забележите какво го кара да издава звуци и какво събужда интереса в него. Говорете му колкото се може повече и ще видите как и то ще ви отговаря по свой начин. Освен това комуникацията между вас ще ви свърже по-силно и ще създаде емоционална връзка.

Ако поставите вашето бебе по корем ще се учудите как то само ще успее да се превърти и да се обърне по гръб. Това е така, защото през третия месец мускулите и ставите на вашето бебе стават по-силни и  подвижни. Това че вашето бебе става все по-активно обаче трябва да е сигнал още, че трябва да го наблюдавате непрекъснато, за да не се нарани.

По време на игра любимите играчки на вашето бебе все още ще са неговите собствени ръце и пръсти, които то ще поставя в устата си. Въпреки това поставете наблизо до него някаква негова любима играчка и ще забележите как с всеки изминал ден то координира все по-добре движенията си и в един момент ще успее само да я вземе.

Развитие на вашето бебе – 4 месец
Развитие на вашето бебе – 2 месец