Начало / Бебе и кърмене / Развитие на вашето бебе – 4 месец

Развитие на вашето бебе – 4 месец

апр. 5, 2013

Вашето четиримесечно бебе расте с всеки изминал ден и става все по-активно. Бебетата на тази възраст много обичат да изразяват своите емоции с усмивки, смях и гукане.

До четвъртия месец теглото на вашето бебе ще се е увеличило с около половината над теглото при раждането му. Някои хора започват през този месец да захранват своите бебета с пюрета, но все още е рано за тази стъпка, защото ако започнете отсега има по-голяма възможност вашето бебе да развие хранителни алергии. Ако се притеснявате, че кърмата ви недостига на вашето бебе по-добре се консултирайте с педиатър преди да предприемате каквото и да било.

През този месец моторните умения на вашето дете се развиват с пълна сила. То вече хваща играчките по-уверено от преди и движенията му стават по-координирани. То е много любопитно и хваща здраво предметите, затова по-добре махнете обеците си или гердани, за да не бъдете изненадани неприятно от задобрелите движения на вашето бебе.

Всичко до което може да се докопа вашето дете най-вероятно след това ще се окаже в устата му. През тези месеци бебетата опознават външния свят чрез сетивата си. Важно е да внимавате да не оставяте близо до бебето си малки предмети, с които то може да се задави. До четвъртия месец мускулите на врата на вашето бебе са заякнали и то ще може само да държи главата си изправена за по-дълго време.

Към четвъртия месец вашето бебе вече трябва да може да спи цяла вечер без да се буди. През този месец бебетата спят около 7-8 часа през нощта. Заедно с поспиванията през деня през четвъртия месец вашето бебе трябва да спи около 12-16 часа дневно.

През първите три месеца след раждането вашето бебе много трудно различава различните цветове и поради тази причина те предпочитат играчки с ярък цвят, който привлича тяхното внимание. Сега през четвъртия месец зрението на бебетата е много по-добро. Освен това и далечното зрение е подобрено и те вече могат да виждат ясно от единия до другия край на стаята.

През този месец и движенията на очите стават много по-координирани и те се движат в синхрон и следят предмети или хора. Ако забележите някакви несъответствия между двете очи на вашето бебе е добре да се консултирате с вашия педиатър.

Бебетата постепенно през този месец и следващите започват да разбират, че хората реагират на звуците, които те издават и на техните действия. Така например когато вашето бебе заплаче вие отивате при него или ако то изпусне нещо вие го вдигате. Така някои бебетата се забавляват като изпускат играчки и наблюдават как родителите им ги вдигат. Като цяло развитието на бебетата е много интензивно и бурно и с всеки изминал ден вие ще забелязвате нови и нови неща в характера и действията на вашето бебе.

Развитие на вашето бебе – 5 месец
Развитие на вашето бебе – 3 месец