Начало / Бебе и кърмене / Развитие на вашето бебе – 5 месец

Развитие на вашето бебе – 5 месец

апр. 12, 2013

Петият месец на вашето бебе е период на нови открития. То вече се изразява по-добре чрез звуците, които издава, а и вие много по-лесно ще разбирате какви са неговите желания и какво го тревожи. То ще показва своята привързаност към вас с прегръдки и целувки и ще разтваря ръцете си, когато иска да го гушнете.

Физическото развитие на вашето бебе е много бързо. Така в петия месец то ще може да се задържи седнало за известно време преди да има нужда от подкрепа. Може да го подсигурите с няколко възглавници, за да го предпазите от падане.

Може да стимулирате вашето бебе да си играе с играчки, докато седи легнало по корем. Така ще се укрепят мускулите на врата и гърдите. Освен това е важно да продължавате с упражненията, които вашия педиатър е препоръчал, за да може мускулите на вашето бебе да се развиват хармонично, за да може след време то да извършва все повече самостоятелни движения.

Може да забележите, че бебето ви повтаря многократно един и същи звук и това е напълно нормално. То просто упражнява наученото, за да може след това да научи следващия звук, който да произнася. Трябва да имате търпение в това отношение, защото заучаването на нови звуци и срички е бавен процес и изисква тренировки.

Зрението на петмесечните кърмачета става все по-добро и те са способни да забелязват все по-малки обекти. Особен интерес за тях представляват движещите се предмети и играчки и те ще ги наблюдават в захлас за дълго време и в някой момент ще започнат да се опитват и да ги хванат.

През този месец вашето бебе вече може да е свикнало със своето име и да се обръща, когато го викате по име. Отделяйте време да говорите с вашето бебе, за да спомогнете за развитието на неговите езикови способности. То може да се опита да имитира някои от звуците, които издавате след това.

Колкото се може по-често извеждайте бебето си на разходка, защото по такъв начин то ще се сблъска с нови среди и изживявания, които ще привлекат неговия интерес и ще развият неговите способности. Ако при разходка то показва белези на раздразнение се опитайте да разсеете неговото внимание или му дайте някоя негова любима играчка.

Бебетата много обичат музиката. Пускайте им различни стилове музика през деня и ще видите как те се забавляват и се смеят на звуците, които чуват. Давайте на бебето си прости едноцветни играчки или залъгалки, като му казвайте бавно и ясно какво точно му давате, като по такъв начин вие спомагате за запомнянето на нови думи и опознаването на света.

През този месец настъпват и някои промени в храненето на кърмачето. В края на петия месец едно млечно хранене трябва да се замести с млечно-плодов кисел или каша. Освен това може да включите и зеленчуково пюре с ¼ сварен жълтък към менюто на вашето дете, но преди тези промени трябва да се консултирате с педиатър, който да прецени дали бебето ви е подготвено за тези промени в хранителните му навици.

Развитие на вашето бебе – 6 месец
Развитие на вашето бебе – 4 месец