Начало / Бебе и кърмене / Развитие на вашето бебе – 9 месец

Развитие на вашето бебе – 9 месец

май 10, 2013

Сега след като вашето бебе става по-мобилно с всеки изминал ден вие ще се учудите как то сякаш научава ново нещо всеки ден. Вашето дете ще продължи да расте със свой индивидуален ритъм.

На девет месеца  бебето ви вече трябва да е станало експерт в пълзенето. Някои бебета са толкова добри, че могат да пълзят дори с играчка в едната ръка. Освен това бебетата на тази възраст стават много добри в бързата смяна на техните позиции и усъвършенстват способността си да се изправят в детското креватче. Скоро дори вече ще са способни и да го обикалят цялото, като се държат за някоя от дръжките. Други деца са толкова изобретателни, че дори могат да обиколят целия ви хол като се държат последователно за мебелите.

След като вашето бебе започва да се изправя и да прави крачки докато се държи за някаква опора вие сигурно ще се почудите дали не е нужно да му вземете вече и първите обувки. По принцип докато вашето бебе не проходи самостоятелно и не ходи навън то няма да се нуждае от обувки. Но ако искате да го изведете навън и да му помагате да ходи докато се държи за ръцете ви тогава може да му купите един чифт. Когато сте вкъщи обаче по-добре оставяйте детето да обикаля босо, защото по такъв начин се укрепва сводът на краката му и се укрепват ходилата.

Първата година е изключително важна за правилното развитие на мозъка на вашето дете. Може да спомогнете неговото умствено развитие като му предоставяте занимателни игри. Не е нужно обаче да инвестирате в някакви много скъпи обучителни играчки. Важно е да говорите, да четете и да пеете на вашето дете. Няма по-полезно за вашия наследник от комуникацията с родителите. Играйте си заедно и му показвайте къде например да постави играчката или му показвайте снимки на животни, като му повтаряте името на животното, за да го запомни.

Като всяко деветмесечно бебе и вашето сигурно непрекъснато бърбори едни и същи срички и си говори някакви си негови неща, които вие трудно бихте могли да разберете. Въпреки това е възможно да забележите и, че вашето бебе произнася понякога някои думи като „мама“,“тата,“баба“. Вашето бебе вече разбира много по-добре и това какво му говорите. Ако например го попитате „Къде е играчката“ може да забележите как то се протяга да я вземе.

Ако първото зъбче все още не е поникнало това е времето да очаквате това да стане. Знаците, които могат да ви ориентират, че предстои поникване на зъбче са увеличеното слюноотделяне и желанието за дъвчене на всичко, което му попадне.

Развитие на вашето бебе – 10 месец
Развитие на вашето бебе – 8 месец