Начало / Бебе и кърмене / Развитие на зрението на бебетата

Развитие на зрението на бебетата

ное. 18, 2013

Бебетата се научават да гледат постепенно, така както се научават и да ходят. Те се раждат с всички зрителни способности, от които имат нужда през живота си. Способността за фокусиране и едновременното движение на очите бебетата придобиват с времето. Те също така трябва да се научат как да използват правилно информацията, която получават и изпращат към мозъка с помощта на очите, за да могат правилно да възприемат околния свят.

Още от раждането бебетата започват да изследват света със своето зрение. Дори преди да се научат да хващат предмети с ръце или да пълзят те  получават информация чрез зрението, която е нужна за тяхното развитие.

Как се развива зрението на вашето дете през различните месеци?

Новородено

При раждането зрението на вашето дете е все още замъглено, въпреки че то разпознава светлина, форма и движение. Вашето дете ще обръща очите си към източник на светлина. През първия месец вашето бебе ще може да фокусира най-много на разстояние около 20-30 сантиметра. Това разстояние е достатъчно бебето да разпознае човека, който го държи.

Първи  до четвърти месец

През първите два месеца от своето развитие бебето се учи да фокусира двете си очи към един предмет. Така то ще се научи да следи движещ се пред него обект. През втория месец от своето развитие бебето ще се учи да различава различните цветове. Може би ще забележите, че детето ви предпочита по-ярко оцветените играчки. Може да стимулирате зрението на детето си, като му показвате различни картинки и рисунки. През четвъртия месец вашето дете вече ще може да разпознава на какво разстояние от него се намира даден предмет и това ще му позволява по-уверено да посяга към различни предмети.

Пети до осми месец

Вашето бебе ще става все по-добро в изследването на различни предмети отблизо и откриването на малки детайли. То може да бъде способно да разпознае предмет като види само част от него. Освен това вашето дете може да започне да ви имитира и да се мръщи или усмихва заедно с вас. През осмия месец от развитието на бебето неговото зрение вече е много по-ясно и то може да вижда на по-големи разстояния. То ще бъде способно да разпознае човек в другия край на стаята например.

Девети месец до една година

Цветът на очите на вашето бебе вече ще бъде близко до окончателния, макар че може да забележите някои леки промени през следващите месеци. Вашето дете ще бъде способно вече да посочва близки предмети. До навършването на една година зрението на вашето дете ще се доближава до това на възрастните.