Начало / Бебе и кърмене / Редовният сън е важен за добрата памет при бебета

Редовният сън е важен за добрата памет при бебета

ян. 13, 2015

Специалисти твърдят, че продължителната дрямка има важно значение за запомнянето на нови неща при бебетата.

Проучване сред 216 бебета на възраст до 12 месеца показва, че те не са били способни да запомнят нови задачи ако след това не са поспивали добре.

Според учените от университета на Шефилд вероятно най-доброто време за научаване на нови неща е точно преди заспиване, което показва колко е важно на децата да се четат приказки преди сън.

Учените са показали на бебета от 6 до 12 месечна възраст три нови задачи с помощта на кукли за ръка. След това половината от бебета са спали в продължение на близо 4 часа, а останалата половина са спали за по-малко от 30 минути или въобще не са заспивали.

На следващият ден бебетата са били окуражени да повторят какво са научили. Резултатите са показали, че бебетата, които са имали продължителна дрямка са запомнили средно една и половина задачи, а бебетата, които не са заспали не са могли да повторят нито една от задачите.

Авторите на проучването считат, че за процеса на запомняне вероятно голямо значение има времето точно преди заспиване. Това е обратно на схващането до сега, че най-добре се запаметява в напълно будно състояние.

Предишно проучване е разкрило механизма на запаметяване по време на сън. То е показало как се формират нови връзки между мозъчните клетки по време на сън.

Оказва се, че сънят в ранна детска възраст може да е много по-важен за добрата памет, отколкото при другите възрастови групи.