Меню

Проучване в САЩ показва, че децата родени чрез Цезарево сечение имат три пъти по-висок риск да починат през първия месец в сравнение с децата, родени по естествен път.

Екип от учени от центъра за контрол и превенция на заболяванията в Атланта са разгледали над 5,7 млн раждания и близо 12 000 детски смъртни случая за периода от 1998 до 2001 година.

Неонаталната смъртност при деца, родени чрез Цезарево сечение е била 1,77 на 1000 живородени деца, докато при деца, родени чрез вагинално раждане – 0,62. Неонатална смърт е тази, която настъпва през първите 28 дни от живота.

В проучването са разгледани само ражданията от 37 до 41 гестационна седмица, като мъртвите раждания не са били включени.

При деца, родени чрез Цезарево сечение по-често възникват дихателни проблеми.

Според авторите на проучването рискът е малък, но съществува и хората трябва да знаят за него.

Това е първото проучване, което разглежда смъртността при деца, родени чрез Цезарево сечение, което е по желание на майката без да има медицински показания.

В САЩ честотата на Цезаревото сечение е нарастнала значително и сега достига 29 % от ражданията.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!