Начало / Бебе и кърмене / Трудности при хранене на бебето

Трудности при хранене на бебето

апр. 3, 2015

Някои майки са щастливки и имат деца, които похапват с желание всичко, което им се предлага. За съжаление обаче голяма част от жените срещат различни трудности при храненето на своето дете при преминаване от кърма към твърда храна. Ето и някои от по-честите затруднения, които срещат жените по този път:

  • Плюене на храната

Сигурно и на вас ви се е случвало детето да плюе храната, която му предлагате. Това може да се дължи в някои случаи на факта, че бебетата има вроден езичен рефлекс, с който те се предпазват от задавяне. За да улесните храненето може да смените храната, която предлагате с малко кърма или адаптирано мляко, защото така тя ще придобие по-познат на бебето вкус. Вземете малко от сместа и пробвайте отново да го нахраните. Началото може да бъде трудно, но с времето детето ви ще свикне с по-твърдите храни.

  • Отказване на храна

Много майки се оплакват, че когато се опитват да нахранят детето си то обръща глава настрани и не иска да опита това, което му се предлага. Причините за отказ на храна могат да бъдат най-различни. Детето може да е уморено, болно, да не е гладно или да е разсеяно от нещо наблизо. Уважете желанието на детето и му предложете нещо друго за хапване. Ако откаже и него пропуснете храненето, докато бебето не си поиска само или докато дойде време за следващото хранене. Ако този проблем продължава може да се консултирате с педиатър, който да ви даде съвети.

  • Мръщене при хранене

На много от майките се е случвало докато хранят детето си то да прави гримаси, с които иска да покаже, че това което му се дава не е по вкуса му. Това не трябва да ви обезкуражава. Вкусовите усещания на детето ви едва сега започват да се оформят, затова и то може да бъде учудено какъв е вкуса на храната, която му поднасяте, която е нова за него. Трябва да бъдете упорити, може да са нужни 10-15 пъти хранене с някоя определена храна преди детето да започне да я харесва.

  • Детето има запек

Може да забележите, че след преминаването към твърда храна изпражненията на детето ви са станали по-твърди и то се изхожда по-рядко от обикновено. Може да се консултирате със специалист относно този проблем. Едно от лесните решения е да намалите даването на пюрета, съдържащи банани, картофи и ориз. Добавете повече храни, богати на фибри и повече зеленчуци. Пюрето от круша е също много полезно при запек.

  • Често отделяне на газове

След представянето на нови храни за бебето неговата храносмилателна система също иска време за адаптация и е напълно нормално ако вашето бебе започне да отделя по-често газове. За да помогнете при този проблем хранете детето по-често и с по-малки порции, за да избегнете прераздуване на стомаха.

  • Обриви след хранене

Може да забележите, че след нахранване по кожата на детето ви се появяват леки обриви. Това особено често се наблюдава след прием на яйца. Обривите се дължат на алергична реакция към храната. Други симптоми, които може да забележите при алергия са често кихане, повръщане и хрема.

Ако забележите тези симптоми при вашето дете след даване на някаква нова за него храна се консултирайте с педиатър. Ако симптомите са били леки лекарят може да ви посъветва на следващия ден отново да дадете на детето от тази храна, за да видите дали отново ще се развият тези оплаквания. С времето много от децата израстват хранителните алергии.