Начало / Бебе и кърмене / Вродени сърдечни дефекти при новородени

Вродени сърдечни дефекти при новородени

фев. 27, 2013

Вродените сърдечни дефекти представляват неправилно развитие на сърцето, което се среща при новородени деца. Докато някои от тези дефекти се откриват още при раждането и тяхното диагностициране е лесно, има и такива които започват да се изявяват по-късно в развитието на детето. Някои дефекти са незначителни и не водят до сериозни усложнения, докато други могат да са животозастрашаващи.

Дефектите в устройството на сърцето са най-често срещаните аномалии при новородените и засягат 8 на 1000 деца.

При вродените сърдечни дефекти се нарушава правилната функция на сърцето, поради това, че някоя от неговите части не се е формирала правилно. Така например може да има комуникация между лявата и дясната част на сърцето, при което артериалната и венозната кръв се смесват. Може още да има стесняване на някоя от клапите на сърцето, която да затруднява потока на кръвта към белите дробове или други части на тялото.

Кои са по-често срещаните конгенитални (вродени) сърдечни дефекти?

Септален дефект. При него има комуникация между лявата и дясната част на сърцето, които съдържат съответно артериална и венозна кръв и настъпва тяхното смесване. Този дефект може да бъде както между ляво и дясно предсърдие, така и между лява и дясна камера.

Коарктация на аортата. Аортата е най-големият съд в човешкото тяло и тя изтласква артериална кръв от лявата камера към всички части на тялото. При коарктацията по време на развитие на фетуса настъпва стесняване на аортата и тя не може да изтласква правилно кръвта от лявата камера. Налага се оперативно лечение за възстановяване на аортата.

Нарушения във функционирането на сърдечните клапи. Клапите служат да регулират потока на кръвта от предсърдията към камерите и от камерите към големите кръвоносни съдове. Дефектът в устройството на сърдечните клапи може да  се прояви по няколко начина:
– стеноза – при нея клапата не се отваря достатъчно и сърцето трябва да работи по-усилено, за да изстласква нужната му кръв.
– инсуфициенция – при този дефект клапата не се затваря напълно и част от изтласканата кръв се връща обратно

Отворен форамен овале. Това е един от по-често срещаните конгенитални сърдечни дефекти. Форамен овале по време на развитието на фетуса представлява дупка между лявото и дясното предсърдие и до раждането на детето е нужен за правилната циркулация на кръвта. След раждането на бебето обаче този отвор трябва да се затвори от само себе си в първите няколко месеца. При 25 % от хората, тази дупка не се затваря никога напълно. По принцип отвореният форамен овале не води до сериозни усложнения и в повечето случаи не се налага инвазивно лечение.

Тетралогия на Фало. Това състояние се състои всъщност от четири сърдечни дефекта – стеноза на белодробната артерия, задебеляване на стената на дясната камера, наличие на комуникация между дясна и лява камера, неправилно разположение на аортата, която вместо да носи само артериална кръв, носи смесена кръв, което е причина за това децата с такъв порок да изглеждат леко синкави, поради недоброто кръвоснабдяване.

Изброените сърдечни дефекти в наше време вече се откриват много по-рано и тяхното лечение се осъществява още в първите месеци от живота на бебето. Това прави и прогнозата за бъдещото развитие на децата много по-добра.

Прочетете за:
Вродени сърдечни пороци – видове
Междукамерен дефект (МКД, VSD) – вроден сърдечен порок
Какво е тетралогията на Фало