Начало / Бебе и кърмене / Вродено криво стъпало (еквиноварус)

Вродено криво стъпало (еквиноварус)

мар. 4, 2014

Под еквиноварус се разбира група вродени деформации на долния крайник, които обикновено са налични още при раждането на детето. При тях обикновено кракът на детето е извит и е с неправилна позиция и форма, а сухожилията, които свързват мускулите към костта са по-къси.

Има различни видове еквиноварус, които се различават по тежест, но като цяло на външен вид те всички много си приличат. Стъпалата на детето са обърнати навътре и петата сочи нагоре.

Какви са причините за развитие на еквиноварус?

Точната причина за появата на тази деформация не е напълно ясна. Смята се, че тя се дължи на неправилното положение на плода в утробата на майката. В други случаи еквиноварусът може да бъде комбиниран с други вродени деформации, като например спина бифида.

Учените смятат, че околната среда също оказва влияние върху честотата на тази деформация. Броят на случаите на еквиноварус се увеличава при жени, които пушат по време на бременността, особено когато във фамилията им вече има такива случаи.

Какви са симптомите?

При еквиноварус кракът на детето е завъртян навътре, така че петата сочи нагоре. В някои случаи кракът е толкова силно деформиран, че изглежда обърнат наобратно. В същото време мускулите на прасеца са недостатъчно развити и засегнатият крайник изглежда по-къс от другия.

Еквиноварусът е безболезнено състояние, което обаче е видимо още при раждането. Той се нуждае задължително от лечение, в противен случай  кракът ще остане деформиран и няма да успее да се развие адекватно. Най-подходящо е лечението малко след раждането.

Как се диагностицира състоянието?

Обикновено лекарят поставя лесно диагнозата след раждането на детето по външния вид на крайника и неговите деформации. В някои случаи той може да изиска да бъде извършен рентген за допълнително уточняване тежестта на деформацията.

Някои случаи на еквиноварус могат да бъдат засечени още преди раждането на детето при ултразвуково изследване, най-вече ако са засегнати и двата крайника. Това помага на родителите да се подготвят и да се информират какво представлява дефекта и какви лечебни възможности има.

Лечение на еквиноварус

Понеже костите и ставите на новороденото са много гъвкави след раждането лечението започва още в първите седмици. Има няколко метода, които се прилагат за възстановяване на правилното положение на крайника.

Метод на Понсети

При този метод лекарят намества крака на детето в правилна позиция, след което засегнатия крайник се гипсира, за да се задържи в тази позиция. Лекарят извършва репозиция и повторно гипсиране на крайника няколко поредни пъти в продължение на няколко месеца.

След като бъде възстановена правилната позиция на крайника родителите трябва да извършват редовни упражнения, които да подпомогнат получения от наместванията ефект. Особено важни са упражненията за разтягане. Освен упражнения е препоръчително родителите да закупят специални ортопедични обувки и шини на своето дете. Препоръчително е обувките да се носят всеки ден за период от 3 месеца. Шините също трябва да се носят всекидневно първите три месеца, след което само вечер за период от около 3 години.

Хирургичен метод

При тежки случаи на еквиноварус или при такива, които не се повлияват от други методи се налага да бъде извършена хирургична намеса. При нея хирургът удължава сухожилието, което е скъсено с цел кракът да възвърне своята нормална позиция. След операцията вашето дете ще бъде в гипс за два месеца, а след това ще носи шина за период от 1 година след операцията.

Прочетете за:
Вродено еквиноварусно ходило

Последни публикации