Начало / Бебе и кърмене / Зачестява затлъстяването при бебетата

Зачестява затлъстяването при бебетата

авг. 16, 2006

Проучване показва, че днес все повече деца, включително и бебета са с наднормено тегло.

Учени анализирали данните за ръста и теглото на 120 000 деца за периода от 1980 г. до 2001 г.

Процентът на бебетата под 6 месечна възраст, които са с наднормено тегло се е повишил от 3.4 % през 1980 г. на 5.9 % през 2001 г.

Като причини за повишеното тегло при по-големите деца се посочват обездвижването и повишената консумация на храни, богати на мазнини, на сол и захар.

Повишеното тегло при бебетата се свързва с хранителните навици на майката по време на бременността и с нарастващите случаи на гестационен диабет.

Според ръководителя на проучването Д-р Матю Гилман епидемията от затлъстяване обхваща всички възрастови групи, включително и малките деца. Това е особено тревожно, защото други проучвания показват, че бързото повишаване на теглото в първите месеци след раждането е свързано с появата на затлъстяване по-късно. Децата с наднормено тегло по-често страдат от затлъстяване като възрастни. Те имат по-висок риск от развитие на захарен диабет тип ІІ и артериална хипертония.

Резултатите от проучването показват, че усилията за превенция на затлъстяването трябва да започнат много рано, дори преди раждането. Препоръчва се спиране на тютюнопушенето, избягване на значително увеличаване на теглото по време на бременност, кърмене на бебето.