Начало / Бебе и кърмене / Защо е полезно кърменето?

Защо е полезно кърменето?

май 11, 2015

Всяка жена прави своя избор дали да кърми своето дете или не. Лекарите обаче силно препоръчват жените да кърмят децата си. Ползите от кърмата за бебето, както може би знаете са многобройни, но освен това кърменето може да има положителен ефект и върху майката.

Какви са ползите от кърменето за бебето?

Кърмата е идеалната храна за новороденото. Тя е перфектната комбинация от белтъци, мазнини, въглехидрати и витамини. За разлика от адаптираното мляко вашата кърма може да променя своите характеристики, за да може да отговори по най-точния начин на нуждите на вашето бебе. Освен това бебето ви я получава в лесна за прием затоплена форма, която улеснява неговото храносмилане. Чрез кърменето вие също така създавате връзка с вашето бебе, която е незаменима. Освен това кърмата съдържа антитела, която помага на бебето ви да се бори с инфекциите и вирусите през първите месеци след раждането си, когато неговата имунна система е незряла и не може сама да произвежда антитела. Чрез кърменето намалявате риска от алергии и астма при вашето дете. Освен това проучванията са доказали, че при бебетата, които са били кърмени през първите 6 месеца от своя живот процентът на ушни инфекции и дихателни заболявания е значително по-малък.

Множество проучвания намират връзка между кърменето и по-доброто умствено развитие на децата. При проследяване на над 17 000 деца от раждането им до 6 годишна възраст учените са установили, че децата, които са били кърмени имат по-висок IQ резултат, от тези, които са били на изкуствено хранене.

Чрез кърменето може да предпазите вашето дете и от затлъстяване. Това е така, защото в кърмата се съдържа по-малко инсулин, отколкото в адаптираното мляко. Освен това в организма на бебета, които са кърмени се съдържа по-голямо количество лептин, хормон, който според учените има важна роля в регулирането на апетита.

Какви са ползите от кърменето за майката?

Може би сте чували, че по време на кърмене жената гори между 300 и 400 калории. Затова и ако кърмите вашето дете след раждането ще успеете по-лесно да се отървете от натрупаните по време на бременността излишни килограми.

Учените са установили още, че при жените, които са кърмили има по-малък риск от развитие на остеопороза след менопаузата, защото през периода на лактация жената усвоява по-добре калция от храната и това спомага за здравината на нейните кости.

Окситоцинът, който се отделя в организма на майката по време на кърмене, спомага за съкращаването на мускулите на матката и по този начин помага за по-бързото възстановяване на майката след раждане.

Много важен друг положителен ефект на кърменето върху майката е, че чрез него вие може да намалите риска от развитие на рак на гърдата и яйчниците в бъдеще.