Меню

Бременността може да предизвика или да засили съществуващото акне. Високото ниво на мъжките полови хормони, наречени андрогени през този период може да бъде причината за по-честата поява на акне. Това е така, защото тези хормони стимулират мастните жлези на кожата да се уголемят и да произвеждат повече мастен секрет, наречен себум.

Този допълнителен себум, комбиниран със старите клетките, които непрекъснато се отлющват от най-горният слой на кожата може да запушат порите и да създадат перфектни условия за размножаване на бактерии. Всичко това води до възпаление на кожата и поява на акне.

Акнето по време на бременност може да бъде леко, средно или тежко и е възможно да се появи във всеки един момент. То може да се появява и да изчезва или да съпътства цялата бременност.

Какво може да направите, за да се справите с проблема?

Измивайте редовно лицето си

Вашата най-добра защита срещу акнето е честата грижа за кожата. Измивайте лицето си сутрин и вечер с мек сапун или гел за измиване. Обръщайте специално внимание на челото и брадичката, тъй като това са местата на които най-често се появяват пъпки. Ако косата ви е склонна към омазняване също я измивайте редовно. Старайте се да поддържате кърпите и спалното бельо, които ползвате максилано чисти.

Не се изкушавайте да стискате пъпките

Прекалено честото миене на лицето и използване на силни ексфолианти няма да ви помогне. Така само ще изсушите кожата си прекалено и тя ще стане още по-податлива на възпаление и кара мастните жлези да произвеждат още повече себум. Освен това, колкото и да се изкушавате не стискайте пъпките, които се появяват по лицето ви, защото така може допълнително да възпалите кожата и да влошите състоянието си.

Овлажнявайте кожата

Може да ви звучи неправилно, след като мастните ви жлези произвеждат повече от нужното количество себум, но с редовното овлажняване ще намалите раздразнението.

Пазете се от слънцето

Много от козметичните продукти, които се използват за справяне с акне карат кожата да е по-чувствителна към слънцето и ако стоите прекалено на слънце има риск да получите слънчево изгаряне. Когато излизате навън задължително използвайте крем с поне 15 фактор UV защита.

Хранете се умно

Ако страдате от акне е най-подходящо да намалите до минимум или напълно да изключите захарта от менюто си. Освен това избягвайте мазните, пържени храни. Вместо това по-често консумирайте авокадо, сьомга, орехи и бадеми, най- различни цветни плодове и зеленчуци, които ще спомогнат кожата ви да изглежда сияйна и здрава. Не забравяйте и да пиете достатъчно течности, които да хидратират тялото и кожата.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!