Начало / Бременност и раждане / Акне по време на бременността

Акне по време на бременността

фев. 16, 2017

акне

Бременността може да предизвика или да засили съществуващото акне. Високото ниво на мъжките полови хормони, наречени андрогени през този период може да бъде причината за по-честата поява на акне. Това е така, защото тези хормони стимулират мастните жлези на кожата да се уголемят и да произвеждат повече мастен секрет, наречен себум.

Този допълнителен себум, комбиниран със старите клетките, които непрекъснато се отлющват от най-горният слой на кожата може да запушат порите и да създадат перфектни условия за размножаване на бактерии. Всичко това води до възпаление на кожата и поява на акне.

Акнето по време на бременност може да бъде леко, средно или тежко и е възможно да се появи във всеки един момент. То може да се появява и да изчезва или да съпътства цялата бременност.

Какво може да направите, за да се справите с проблема?

Измивайте редовно лицето си

Вашата най-добра защита срещу акнето е честата грижа за кожата. Измивайте лицето си сутрин и вечер с мек сапун или гел за измиване. Обръщайте специално внимание на челото и брадичката, тъй като това са местата на които най-често се появяват пъпки. Ако косата ви е склонна към омазняване също я измивайте редовно. Старайте се да поддържате кърпите и спалното бельо, които ползвате максилано чисти.

Не се изкушавайте да стискате пъпките

Прекалено честото миене на лицето и използване на силни ексфолианти няма да ви помогне. Така само ще изсушите кожата си прекалено и тя ще стане още по-податлива на възпаление и кара мастните жлези да произвеждат още повече себум. Освен това, колкото и да се изкушавате не стискайте пъпките, които се появяват по лицето ви, защото така може допълнително да възпалите кожата и да влошите състоянието си.

Овлажнявайте кожата

Може да ви звучи неправилно, след като мастните ви жлези произвеждат повече от нужното количество себум, но с редовното овлажняване ще намалите раздразнението.

Пазете се от слънцето

Много от козметичните продукти, които се използват за справяне с акне карат кожата да е по-чувствителна към слънцето и ако стоите прекалено на слънце има риск да получите слънчево изгаряне. Когато излизате навън задължително използвайте крем с поне 15 фактор UV защита.

Хранете се умно

Ако страдате от акне е най-подходящо да намалите до минимум или напълно да изключите захарта от менюто си. Освен това избягвайте мазните, пържени храни. Вместо това по-често консумирайте авокадо, сьомга, орехи и бадеми, най- различни цветни плодове и зеленчуци, които ще спомогнат кожата ви да изглежда сияйна и здрава. Не забравяйте и да пиете достатъчно течности, които да хидратират тялото и кожата.

Прочетете за :
Акне