Начало / Бременност и раждане / Кои билки са подходящи при бременност?

Кои билки са подходящи при бременност?

мар. 30, 2017

билки

Бременността е много деликатен период и жените трябва да са особено внимателни, когато става въпрос за тяхното здравословно състояние. Много често жените изпитват различни леки неразположения, като гадене, главоболие, лека настинка или безсъние. В такива случаи понякога е възможно да не можете да приемате лекарства и тогава е най-подходящо да се възползвате от полезните свойства на някои билки.

Билките, които се препоръчват по време на бременността са безвредни и могат да се използват стига да не се прекалява с тях. Няма данни за нежелани реакции при бременните, затова и ако страдате от някои леки неразположения може да се доверите на билките. Някои от тях, които се препоръчват по време на бременността са:

Джинджифил

Голям процент от жените страдат от сутрешно гадене през първите месеци на бременността. В такива случаи джинджифилът може да ви помогне. Той е кореноплодна и много ароматна билка, която много често се използва в кулинарията. Той обаче може да ви помогне и ако страдате от сутрешно гадене.

Един от най-лесните начини да се възползвате от полезните свойства на джинджифила е да сдъвчете няколко парчета суров джинджифил. Но ако така ви се струва прекалено лютив може да си направите чай или да приемате хранителни добавки, съдържащи и тази полезна билка.

Ехинацея

И при бременните жени има риск да настинат, както при всеки друг. Хормоналните промени през този период могат да причинят по-често запушване на носа, което допълнително може да влоши вашата настинка.

За ехинацеята се знае, че помага за намаляване на продължителността на настинките и пречи на тяхната повторна поява. Може да използвате тази билка под формата на тинктура. В тинктурата се съдържа съвсем малко количество алкохол и се смята, че е безвредна за употреба по време на бременността.

Лайка

По време на бременността често жените се оплакват от проблеми със съня и безсъние. Една от най-подходящите билки за справяне с този проблем е лайката. Тя успокоява нервите и помага за по-добрия и спокоен сън.

Ако се чувствате стресирани може да пиете по няколко чаши чай от лайка дневно без да се притеснявате. Избягвайте обаче да пиете чай 1 час преди лягане, защото тогава със сигурност ще ви се наложи да ставате през нощта, за да посетите тоалетната.

Листа от червена боровинка

В листата от червена боровинка има високо съдържание на витамини и минерали. Освен това те помагат за отпускане на мускулите на матката, намаляват риска от кървене и стимулират образуването на кърма.

Коприва

Копривата е една от билките, за които се знае, че стимулират плодовитостта. Тя освен това подпомага дейността на мускулите на матката и надбъбречните жлези. Ако сте почитателка на кафето, но искате да се въздържате от него, докато сте бременна чаят от коприва е много подходящ за вас. Той ще тонизира тялото ви и ще ви помогне да се справите по-лесно с ежедневните задачи.