Начало / Бременност и раждане / Болка в гърдите през бременността – как да я облекчите?

Болка в гърдите през бременността – как да я облекчите?

сеп. 25, 2018

болка в гърдите през бременността

През бременността тялото на жената преминава през редица промени, както физически, така и ментални. Една от най-видимите физически промени е в гърдите на жените. В тялото започват да се произвеждат хормони, които подготвят гърдите за процеса на кърмене след раждането. Това може да бъде и причината те да станат по-чувствителни.

Често срещана ли е болезнеността на гърдите по време на бременността?

Повишената чувствителност и болезненост на гърдите е характерно оплакване през бременността, тъй като както споменахме по-рано те се подготвят за периода на кърмене. Всъщност това е и един от първите белези на ранна бременност, по който жената може да разбере, че е забременяла преди дори да си е направила тест за бременност.

Каква е причината за болка в гърдите през бременността?

Докато вашето тяло се подготвя за нуждите на растящият във вас нов организъм се увеличава продукцията и на някои хормони, като естроген и прогестерон. Подобно нарастване на тези хормони се наблюдава и малко преди менструация, но през бременността те се отделят в много по-голямо количество.

Един от ефектите на тези хормони е нарастването на гърдите. Набъбва слоят от мастни клетки, нараства броят на млечните жлези и се увеличава притока на кръв към гърдите. Колкото и това да е съпроводено с известен дискомфорт за жената то е абсолютно необходимо, за да я подготви за периода след раждането.

Когато тази промяна в гърдите ви настъпи, това може малко да ви уплаши, особено ако това е първата ви бременност. Може да се наложи да си купите нови сутиени, за да се чувствате по-комфортно.

Как да облекчите болезнеността на гърдите?

Първото, което трябва да направите е да се уверите, че сте избрали най-подходящия за гърдите ви сутиен. Според специалистите през този период сутиените без банели са по-подходящи. По време на бременността е възможно да смените няколко размера сутиени. Ако гърдите ви са доста големи и обемни, може да е по-подходящо да носите спортен сутиен, с който да се чувствате по-комфортно.

Водата е друга подходяща възможност. Старайте се да пиете достатъчно течности. Водата помага не само за изхвърлянето на излишните течности и вредните токсини, но и ще ви помогне да се чувствате по-добре.

Повечето жени по време на бременността имат склоността да си почиват и да лежат повече, но истината е, че една от най-важните стъпки, за да се чувствате добре е да бъдете активни в ежедневието си. Дори ежедневните разходки в парка могат да се отразят много благотворно на вашата бременност и тя да премине много по-леко. Според експертите йогата е подходяща за бременните жени, защото така не само те са физически активни, но и помага за релаксация и по-лесно толериране на болезнеността в гърдите, която може да съпровожда вашата бременност.

Прочетете за:
Възпалени зърна на гърдите – как да се справите
Чести оплаквания, свързани с гърдите
Сърбеж по гърдите през бременността