Начало / Бременност и раждане / Болка в таза по време на бременността

Болка в таза по време на бременността

юли 23, 2018

болка в таза

Бременността е щастлив и наситен с емоции период от живота на жената. Освен с приятни емоции обаче, този период често е съпътстван от различни болежки, които съпровождат промените, които настъпват в тялото на жената. За някои жени тези болки са лесни за преодоляване, но при други те може да пречат на изпълняването на ежедневните дейности и на добрия нощен сън. Най-често бременните  жени се оплакват от болки в гърба и тазовата област, които се засилват с напредването на бременността.

Каква е причината за болките в таза по време на бременността?

Има много причини за усилване на болките в тазовата област по време на бременността, но основната е отслабването на връзките, които свързват гръбнака със сакроилиачните стави. Увеличаването на теглото, погрешната стойка и болките в гърба допълнително могат да утежнят болезнеността в областта на таза.

Друга възможна причина за болки в таза по време на бременността е повишеното напрежение върху седалищните нерви. Седалищните нерви се разпростират от долната част на гърба към долните крайници. Нарастващата матка може да окаже допълнително напрежение върху тези нерви, в резултат на което да се оплаквате от болка, изтръпване и парещи усещания в областта на бедрата, таза и глутеалната област.

Как да облекчите болките в таза по време на бременността?

Използване на възглавница за бременни

Може да изпитвате болка в таза по време на сън поради неправилна стойка или липса на поддръжка на тазовата област. Възглавницата за бременни поддържа корема, гърба и краката ви и се нагажда към формата на тялото.

С напредване на бременността, особено през последния триместър е по-вероятно да ви е най-удобно да спите на една страна. Освен възглавницата може да добавяте допълнителни по-малки възглавници или одеяло, което да поставите под кръста и да облекчи тежестта в таза.

Топлинна терапия

Когато другите методи не действат винаги може да си вземете една вана с топла, но не и гореща вода или да поставите шише с топла вода върху таза. Масажът с топло етерично масло може да облекчи вашите болежки, но преди това трябва да се консултирате с гинеколога, който следи бременността ви дали това е подходящо за вас и състоянието ви го позволява.

Почивайте си при всяка възможност

Стоенето права цял ден може да влоши вашите оплаквания. Старайте се да си почивате достатъчно. По време на почивката се старайте да осигурите максимален комфорт на тялото си. Слагайте възглавница зад гърба си, когато седите седнала, а когато лежите повдигайте леко краката си над останалата част на тялото.

Йога и пилатес

Йогата и пилатесът са подходящи за бременни, защото този вид физически натоварвания облекчават болките в областта на таза. Вече има класове специално разработени за бременни жени, в които инструкторите са обучени и знаят кои упражнения са подходящи за този деликатен период от живота на жената.

Водна гимнастика

С напредването на бременността и увеличаването на размерите на корема ви тренировките могат да ви се струват все по-трудни за изпълнение. Тогава може да прибегнете към водната гимнастика. Упражненията във вода облекчават напрежението в ставите, включително и в областта на таза. Така не само ще облекчите вашите оплаквания, но и ще продължите да бъдете физически активни.

Последни публикации