Начало / Бременност и раждане / Болки в ставите през бременността

Болки в ставите през бременността

мар. 25, 2022

болки в ставите през бременността

Бременните жени често се оплакват от скованост или болезненост в бедрата, коленете, пръстите и глезените. Болки в ставите могат да се появят във всеки един момент от бременността, но е по-вероятно през втория и третия триместър.

Най-често се появяват болки в следните стави:

 • сакроилиачните стави

Сакроилиачните стави свързват кръстцовата кост (сакрум) с хълбочните (илиачните) кости на таза. Обхватът на движение в тези стави е много малък и те са силно подсилени от околните връзки и мускули.

Сакроилиачните стави действат като амортисьори между горната част на тялото, таза и краката.

Болката в сакроилиачните стави обикновено се усеща от едната страна, но може да бъде и двустранна. Може да се излъчва към слабините или надолу по крака. Усещането е много подобно на това при ишиас.

 • тазобедрени стави

Над 30 % от жените изпитват болки в тазобедрените стави по време на бременността. Болката може да бъде локализирана в седалищната област, в слабинната област или в горната странична област на бедрото. Може да бъде тъпа или остра, слаба или силна, постоянна или временна. Може да се появява при определени движения (например при ходене) или в определени пози, например, когато легнете да спите.

 • лумбалната област на гръбначния стълб

Болките в лумбалната или долната част на гърба са чест симптом по време на бременността. Те се наблюдават по-често при жени, които са имали проблеми в долната част на гърба и преди да забременеят, както и при жени с многоплодна бременност.

 • коленни стави

Наддаването на теглото е причина за поява на болка в коленете при много от бременните жени. Най-често тя се появява при продължително стоене прав или твърде дълго ходене.

 • симфизата

Симфизата представлява свързване на двете срамни кости чрез влакнест хрущял. По време на бременността настъпва разхлабване на това свързване, при което разтоянието между двете пубисни кости се увеличава. Това дава възможност за допълнителни движения в таза, които могат да бъдат болезнени.

Какви са причините за болки в ставите през бременността?

Болките в ставите по време на бременност може да се дължат на различни причини. Ето някои от най-честите:

 • нарастване на матката

Увеличаването на размерите на матката води до изместване на центъра на тежестта, като същевременно коремните мускули се разтягат и отслабват. Това изместване на центъра на тежестта създава стрес и болка в кръста.

 • пвишаване на телесното тегло

Наддаването на теглото по време на бременността води до повишаване на натоварването върху тазобедрените, коленните и глезенните стави. В резултат може да се появи болка в тях.

 • хормони на бременността

По време на бременността се отделя хормон, наречен релаксин, който разтяга и отпуска тазовите мускули и сухожилия, като по този начин ги подготвя за раждането.

Този хормон обаче може да разхлаби връзките около ставите и да доведе до намаляване на тяхната стабилност и до поява на болка.

 • промени в стойката

Носенето на допълнителна тежест в корема е причина за промяна в стойката. Лумбалният отдел на гръбначния стълб претърпява компенсаторна лордоза, което причинява прекомерно натоварване върху ставите мускулите, лигаментите и дисковете. В резултат се появява болки в долната част на гърба и бедрата.

 • обездвижване или твърде много тренировки, ходене по време на бременност
 • слабост или спазъм в различни мускулни групи.