Начало / Бременност и раждане / Болки в таза по време на бременността – как да ги облекчите?

Болки в таза по време на бременността – как да ги облекчите?

ян. 28, 2019

болки в таза по време на бременността

Има няколко причини, поради които може да се оплаквате от болки в таза по време на бременността. Това не е симптом на усложнена бременност, а просто последствие от промените, които настъпват в тялото ви през тези 9 месеца.

Ето някои по-чести причини за болки в таза по време на бременността:

Релаксин

Количеството на хормона релаксин се увеличава по време на бременността. Както и самото му име подсказва този хормон разхлабва връзките между ставите, което позволява по-лесното раждане, когато този момент настъпи.

Наддаване на тегло

С напредването на бременността ще увеличите теглото си и това ще натовари допълнително ставите и костите ви. Прекомерното натрупване на килограми през бременността неминуемо води и до болки в таза.

Лекарите препоръчват да не се качват повече от 10-12 килограма и да внимавате, а не да се храните за двама, както някои хора обичат да съветват бременните жени.

Неправилна стойка

Стойката ви може да се промени по време на бременността, защото основната тежест през тези месеци ще е фокусирана основно в областта на корема. Ако по време на бременността ви се налага да се грижите за друго дете и да го вдигате или често да вдигате някакви тежести това също може да се отрази негативно върху стойката ви и в резултат на това да доведе до болки в тазовата област.

Позиция на сън

По време на бременността, поради нарастването на плода ще ви е по-удобно да спите на една страна, което допълнително ще напрегне тазовите кости. За да бъдат крайниците ви в правилна позиция е препоръчително да слагате възглавница между тях, докато спите.

Как да облекчите болките в таза?

  • Почивайте си винаги, когато можете

Продължителното стоене права може още повече да влоши болките в таза. Старайте се да осигурите достатъчно почивка на тялото си. Опитайте се да намерите позицията на тялото си, която ви е най-комфортна и в която не чувствате напрежение. Докато спите вечер слагайте възглавница между краката си и ги дръжте сгънати в коленете.

  • Терапия с топлина

Ако болките в таза са чести и ви причиняват сериозен дискомфорт си вземете топла вана или ако нямате тази възможност поставете бутилка с топла вода върху тазовите кости, която да облекчи оплакванията ви. Посъветвайте се с лекарят, който следи бременността ви дали масаж на таза с масажно олио е подходяшо за вас и ако той даде съгласие може да помолите партньора ви вечер да ви масажира.

  • Йога и пилатес

Йогата и пилатеса са особено подходящи, ако страдате от болки в таза или кръста. Вече почти навсякъде има класове с йога за бременни, към които може да се присъедините. Инструкторите са обучени кои упражнения са подходящи за бременни жени и кои от тях могат да спомогнат за облекчаване на болките.

  • Водна гимнастика

В последните месеци на бременността дългите разходки и продължителният изправен стоеж може да ви причинява сериозен дискомфорт. Въпреки това е препоръчително да продължавате да бъдете физически активни. В такъв случай водната гимнастика може да е точно това, от което имате нужда, защото упражненията във водата не напрягат толкова ставите и могат да помогнат за подобряване на подвижността ви.