Начало / Бременност и раждане / Бременност и хранене – полезни и вредни храни

Бременност и хранене – полезни и вредни храни

май 9, 2017

хранене

С какво се храни една жена по време на бременността е изключително важно, както за нея, така и за растящото бебе. В повечето случаи експертите съветват жените да имат разнообразен хранителен режим, с който да си осигурят всички важни хранителни вещества, от които се нуждае бебето за своето развитие.

На кои храни е добре да наблегнете?

По време на бременността целта е да имате хранително и наситено с полезни вещества хранене. Водещите експерти по хранене изразяват мнение, че бременните жени трябва да наблегнат основно на следните пет хранителни групи: плодове, зеленчуци, белтъци, пълнозърнести и млечни продукти.

Плодове и зеленчуци

В хранителният ви режим ежедневно трябва да има разнообразие от плодове и зеленчуци, защото те са с високо съдържание на фибри и най-различни витамини. Задължително преди консумация на плод или зеленчук ги измивайте обилно с вода, дори и когато няма да ядете обелката, за да намалите риска от чревни инфекции.

Пълнозърнести храни

През първият триместър на бременността много жени изпитват неразположение и гадене. През тези месеци пълнозърнестите продукти могат да ги спасят и да успокоят раздразненият им стомах. Освен това те са незаменима част от пълноценният хранителен режим.

Бременните жени трябва да се стремят да консумират комплексни въглехидрати, особено пълнозърнести, като например ечемик, овесени ядки, пълнозърнест хляб и паста. Тези храни могат да ви доставят освен нужната енергия и достатъчно количество фибри за деня.

Белтъци

Бременните жени трябва задължително да приемат достатъчно протеини всеки ден. Все пак във вас расте още един човек, който има нужда от градивни елементи, които да си набави от храната, която вие консумирате. Бременните жени се нуждаят от приблизително 70 грама белтък дневно. Най-високи са нуждите през втория и третия триместър на бременността. Два до три пъти дневно в менюто ви трябва да присъстват белтъчни храни, като различни видове месо, риба, яйца, соя, бобови продукти.

Внимавайте само с консумацията на сурово месо и яйца, които могат да са особено опасни по време на бременността. Рискувате да се разболеете от тежки чревни инфекции, които могат да навредят и на бебето, затова задължително похапвайте добре сготвени и минали достатъчно дълга термична обработка храни.

Друго на което трябва да обръщате по-специално внимание е каква риба консумирате. В някои от тях се съдържа по-голямо количество живак, което може да бъде опасно за организма на бебето. Повече живак се съдържа в рибата тон и скумрията например и е по-добре да избягвате тези видове риба по време на бременността.

С какво трябва да внимавате?

Алкохол

Все повече учени подкрепят тезата, че не трябва да се употребява алкохол по време на бременността. Алкохолът може да е причина за раждане на бебе с поднормено тегло, да повлияе негативно върху развитието на централната нервна система на бебето. Никой не знае точно колко алкохол не е вреден за бебето и затова е по-добре да не поемате този риск.

Големи количества кофеин

Бременността и без това е труден период за някои жени, а лишаването от любимото сутрешно кафе може да бъде сериозно изпитание за някои жени. Кофеинът е стимулант на нервната система, който се свързва с повишен риск от спонтанен аборт и раждане на бебе с по-ниско от нормалното тегло. Той се съдържа не само в кафето, но и в някои чайове, шоколад и протеинови барчета. Най-добрият избор е да пиете по едно безкофеиново кафе дневно, ако не можете напълно да се откажете от кафето по време на бременността. Трябва да внимавате и с консумацията на други продукти, които съдържат кофеин.

Последни публикации