Начало / Бременност и раждане / Бременност и мултиплена склероза

Бременност и мултиплена склероза

ян. 11, 2018

мултиплена склероза, бременност

Мултиплената склероза е хронично неврологично заболяване, при което се засягат мозъчните структури. Симптомите на пациентите могат да варират от съвсем леки, до такива, които пречат на изпълнението на ежедневните дейности.

Ако страдате от мултиплена склероза и искате да имате деца, това, че имате това заболяване не трябва да ви спира. В повечето случаи бременността на жените с мултиплена склероза не протича кой знае, колко по-различно отколкото при здрави жени. Това, което отличава жените, страдащи от това хронично неврологично заболяване е, че те трябва старателно да планират всички свои действия още преди да забременеят.

Ето и какво съветват специалистите:

Говорете с лекуващият ви лекар

Преди с партньора ви да започнете опити за бебе задължително трябва да се консултирате с неврологът, който следи прогресията на вашето заболяване. Ако в момента мултиплената ви склероза е обострена и имате по-чести оплаквания ще е добре да отложите за известно време зачеването.

Причината за това е, че някои от медикаментите, които се използват за лечение на мултиплена склероза не са подходящи по време на бременност. Съветът на специалистите е поне един месец преди започването на опити за бебе жените да са спрели терапията с медикаменти.

Планирайте добре

Както всяка друга жена и вие може да не успеете да заченете още от първият опит. За да намалите периода, в който няма да взимате медикаменти се старайте да разучите симптомите на овулация и да използвате именно този най-подходящ период с партньорът си.

Помолете близките си за подкрепа

Мултиплената склероза е заболяване, при което жените често се чувстват изморени, а бременността може допълнително да засили това ваше оплакване. Не се стеснявайте да помолите близките си да ви помогнат в домакинството например и да ви отменят в някои домашни задължения.

Очаквайте известно облекчение на симптомите

По време на бременност често състоянието на жените с мултиплена склероза се подобрява и оплакванията им стихват. Много от тях се чувстват дори по-добре, отколкото преди и имат повече енергия. Радвайте се на този период и се грижете за вашето здраве и това на растящото във вас бебе. Хранете се здравословно, движете се и си почивайте.

С напредването на бременността и съответно на корема ви може да срещнете известни затруднения с баланса при ходене. За да се предпазите от падания използвайте бастун или друго помощно средство при ходене.

Бъдете нащрек за инфекции на пикочните пътища

За бременните жени, страдащи от мултиплена склероза е характерна по-честата поява на уринарни инфекции. За да намалите риска от това усложнение пийте повече течности и веднага съобщете на вашият лекуващ лекар ако изпитате парене при уриниране или ако урината ви промени цвета си или придобие неприятен мирис.

Подгответе се за раждането

Жените с мултиплена склероза са способни да родят бебето си по нормален механизъм, стига да не страдат от обостряне на симптомите. Ако срещате затруднения при напъване и чувствате силна умора може да се наложи да бъде извършено секцио. Ако все пак вашият акушер-гинеколог прецени, че можете да родите по нормален път е възможно да ви бъде направена епидурална упойка за облекчаване на болките. Тя не е противопоказана при мултиплена склероза.