Начало / Бременност и раждане / Какви са рисковете при бременност ако сте с наднормено тегло?

Какви са рисковете при бременност ако сте с наднормено тегло?

ян. 31, 2017

бременност

Повечето майка с наднормено тегло не срещат някакви сериозни проблеми по време на бременността си. Но те трябва да са наясно, че повишеното над норма телесно тегло крие рискове, както за тях, така и за здравето на растящото в утробата им бебе. При вас може да не настъпят никакви усложнения, но вие трябва да сте наясно какви са те и да сте подготвени.

Някои от по-честите усложнения на бременността, които се свързват със затлъстяването са:

Гестационен диабет – при жените с наднормено тегло има значително повишен риск от развитие на диабет по време на бременността, в сравнение с жените с нормално телесно тегло.

Прееклампсия – това е усложнение на бременността, което се характеризира с повишено кръвно налягане и увреждане на други органи – най-често бъбреците.

Инфекция – жените, които са затлъстели по-често развиват инфекции на пикочните пътища, които по време на бременността могат да доведат и до по-сериозни усложнения. Освен това наднорменото тегло увеличава риска от развитие на уринарна инфекция и след раждането, без значение дали то е било нормално или с цезарово сечение.

Задържане на плода – ако сте с тегло над нормата има по-голяма вероятност бременността ви да продължи по-дълго и да задържите плода след деветия месец. В такъв случай може да се наложи раждането да бъде индуцирано по изкуствен път.

Проблеми при раждане – при жените с наднормено тегло по-често се налага раждането да бъде стимулирано. В някои случаи прекалените килограми могат да попречат и на поставянето на епидурална упойка за обезболяване на раждането.

Цезарово сечениезатлъстяването увеличава риска от цезарово сечение като метод за израждане на бебето. Освен това при наднормено тегло има по-голяма вероятност да настъпят усложнения по време и след раждането, като например инфектиране на раната.

Какво можете да направите, за да имате безпроблемна бременност?

Най-доброто, което може да направите за вас и вашето бебе е да се стараете да се храните правилно и балансирано. Избирайте нисковъглехидратни храни с високо съдържание на фибри, които ще ви помогнат да се чувствате сити за по-дълго време.

Освен балансираното хранене има някои хранителни добавки, които е препоръчително да приемате по време на бременността. Ако индексът на телесната ви маса е над 30 тогава ще имате нужда от по-голямо количество фолиева киселина дневно. Освен това гинеколозите често съветват жените с наднормено тегло да приемат и като добавка витамин Д, защото при тях по-често се наблюдава дефицит на този витамин, който е изключително важен, както за организма на жената, така и за костите и зъбите на растящото бебе.