Начало / Бременност и раждане / Видове аборт – изкуствен, спонтанен

Видове аборт – изкуствен, спонтанен

ное. 23, 2020

видове аборт

Какво представлява абортът?

Това е спонтанно или предизвикано изхвърляне (експулсия) от матката на плодното яйце преди навършване на 22-ра г.с. или достигане на тегло от 600 гр. (критерий валиден за България) или под 500 гр. в световен мащаб.

Какви видове аборт има?

Най-общо се различават два вида аборт:

Изкуствен – който е предизвикан. В България със закон е утвърдено, че всяка жена има право да направи аборт по желание до настъпването на 12 г.с , след това е разрешено само извършването на аборт по строги медицински показания, което става до 20 г.с.

Спонтанен –  който настъпва без наличието на външна намеса. Честота им е около 20%, като тя намалява с напредване на бременността. Най-много спонтанни аборти настъпват преди 12 г.с. Причините могат да бъдат, както от страна на майката, така и от страна на плода. С напредване възрастта на жената, употребата на алкохол и тютюнопушенето, както и при наличието на редица ендокринни, инфекциозни заболявания и аномалии в структурата на матката, се увеличава и рискът от преждевременно прекъсване на бременността. От страна на плода най-чести причини са вродените аномалии. Не толкова често фактор за настъпването на спонтанен аборт могат да бъдат нарушения в нормалната структура на сперматозоидите на бащата.

Какви видове спонтанен аборт различаваме?

Спонтанният аборт, според времето на настъпване, се разделя на ранен и късен.

Ранен – настъпва преди 12 г.с. От своя страна, той бива – преембрионален (преди 5.г.с.), ембрионален (между 5. и 10. г.с.) и фетален (след 11. г.с.). Той най-често се дължи на вродена аномалия на плода, която обикновено е несъвместима с живота. Протича на един етап и в по-голямата част от случаите след него не се развиват усложнения. Различаваме следните етапи на ранен аборт:

 • Abortus imminens – нарича се още заплашващ аборт. Протича с болка и кървене. Той е обратим.
 • Abortus incipiens – започващ аборт. Кървенето е по-обилно и има промени в маточната шийка.
 • Abortus progrediens – напредващ аборт. Матката е по-малка от срока на бременноста, кървенето е обилно.
 • Abortus incompletus – непълен аборт. Част от плода вече е изхвърлена.
 • Abortus completus – завършен аборт. Маточната кухина е вече празна, а цервикалният канал е затворен.

Късният спонтанен аборт настъпва между 13-та и 22-ра г.с.. Той се дължи предимно на причини от страна на майката и най-често на маточна патология като наличието на един или повече миомни възли, двурога матка и т.н. Тук също се различават няколко фази, както и при ранната форма – заплашващ, започващ, напредващ, непълен и пълен аборт. Освен това, според механизма на протичане го разделяме на:

 • Аборт тип раждане – протича на два етапа.
 • Аборт тип цервикална недостатъчност – това състояние представлява недостатъчност на маточната шийка, което води до отваряне на цервикалния канал. Протича без наличието на субективна симптоматика като усещане за болка или дискомфорт.

Към видовете спонтанен аборт спадат още:

 • Missed abortion – това състояние представлява задържан в матката мъртъв плод.
 • Кухо яйце – когато в маточната кухина се развива само плоден сак. Характерно е, че спонтанният аборт настъпва в ранните срокове на бременността.
 • Хабитуален аборт – с този термин се означава наличието на 3 или повече спонтанни аборта, които настъпват последователно един след друг.
 • Септичен или усложнен спонтанен аборт

Какви видове изкуствен аборт различаваме?

Тук също има ранен и късен аборт.

Ранният се разделя още на:

 • Медикаментозен – прилага се преди настъпването на 8 г.с и при изключена патология от страна на майката.
 • Оперативен – подходящ е, както при ранна бременност до 8-9 г.с, така и след това. Извършва се под обща анестезия, като се прави разширение на маточната шийка и с помощта на вакуум или кюрета се изважда навън плодният сак от кухината на матката.

Късният аборт е този, който се прави след 13 г.с. Той се извършва по строги медицински показания и протича на два етапа по типа раждането. Първо се предизвикват маточни контракции с помощта на медикаменти, което от своя страна води до раждането на плода и плацентата. След това се извършва ревизия на маточната кухина, с цел да се провери дали има задържани части в нея.

Криминален аборт – това е всеки един аборт, който е осъществен в нерегламентирано за целта заведение, било то лечебно или не, или регламентирано такова, но от неупълномощено за това лице.

Фебрилен или септичен аборт – това е резултат от криминален аборт, който се усложнява с повишаване на температурата и развитието на генерализирана инфекция.

Автор: д-р Александра Стефанова

Прочетете за:
Спонтанен аборт
Задържан аборт (missed abortion)