Начало / Бременност и раждане / Висяща кожа след раждане – как да се справите?

Висяща кожа след раждане – как да се справите?

дек. 7, 2018

висяща кожа след раждане

След като сте се справили с един от най-важните моменти във вашия живот – раждането на дете може да забележите, че в тялото ви са настъпили някои промени. В най-голяма степен по време на бременността се изменя кожата. Възможно е да се появят стрии, а след раждането кожата да изглежда по-отпусната от преди. Някои жени се справят по-трудно с тези промени и им отнема повече време да възстановят предишния си вид.

Нужни са време, търпение и усилия от ваша страна, за да се справите с висящата кожа. Някои фактори като гени, костна структура и килограми, качени по време на бременността ще окажат влияние върху това колко бързо ще се справите с този нежелан ефект от бременността. Има редица натурални методи и полезни съвети, които могат да ви помогнат да възстановите предишния вид на кожата си. Някои от тях са:

Сваляйте килограми постепенно

Ако прекалено бързо свалите натрупаните по време на бременността килограми, кожата ви няма да има достатъчно време да се приспособи към тази бърза промяна. В резултат на това проблемът ви с увисналата кожа може допълнително да се задълбочи. Освен това бързото сваляне на килограми означава, че ще загубите не само мазнини, но и мускулна маса. Именно мускулната маса и поддържането на мускулите ни в кондиция спомага за опънатия вид на кожата.

Тренирайте редовно

Първите няколко седмици след раждането може да се чувствате изтощени и да нямате сили за тренировки, което е напълно нормално. След като се почувствате отново в кондиция започнете да тренирате. В началото може да правите по-леки и недотолкова натоварващи упражнения и постепенно да увеличавате натоварването. Старайте се да правите упражнения, които да стягат мускулите в областта на корема, където най-често жените забелязват проблеми с увиснала кожа.

Масажирайте редовно кожата

Масажът на проблемните зони с подхранващи и овлажняващи масла, не само ще подобри нейният вид, но ще засили притока на кръв към тази област. Най-подходящо е да правите масажите преди баня, след което да си вземете душ с хладка вода.

Използвайте алое вера

Алое вера е растение, което по натурален начин подпомага стягането на кожата. В алоето се съдържа ябълчена киселина, за която се знае, че подобрява кожната еластичност. Ежедневно прилагайте гел от алое вера върху проблемните кожни участъци за около 20-30 минути и след това измивайте кожата с хладка вода.

Розова вода

След раждането на детето ви едва ли ще имате толкова свободно време за себе си. Един малък помощник за по-добрия вид на кожата ви е розовата вода. Този продукт има естествени тонизиращи свойства, а освен това подхранва кожата. Нанасяйте малко розова вода върху проблемните зони всяка вечер, за да се възползвате от нейните полезни свойства.

Кърмете бебето

Кърмата е най-подходящата храна за вашето бебе през първите месеци след раждането и ако имате възможност е най-добре да го кърмите, за да му осигурите най-подходящите хранителни вещества. Освен това по време на кърменето вие горите калории, което допълнително може да подпомогне да се стопят излишните мазнини, натрупани по време на бременността.

Ексфолирайте кожата веднъж седмично

Освен да подхранвате и овлажнявате кожата редовно, не по-малко важно е да я ексфолирате. С ексфолиацията се премахват мъртвите клетки от най-повърхностните кожни слоеве и се стимулира продукцията на колаген. Освен това докато правите тази процедура подобрявате кръвоснабдяването и регенерацията на кожата.