Начало / Бременност и раждане / Най-често задаваните въпроси относно раждането

Най-често задаваните въпроси относно раждането

юни 14, 2016

въпроси за раждането

По време на бременността, а вероятно и преди това едва ли има жена, която да не си е мислела за раждането. През деветте месеца на бременност вие много често ще се замисляте за момента, в който ще настъпи времето да родите и сигурно имате много въпроси, свързани с това. Препоръчително е да зададете тези въпроси на своя гинеколог, който да ви даде най-компетентен отговор и да ви подготви за всичко, което предстои. Някои от по-честите въпроси, които жените задават свързани с раждането са:

Как да позная, че раждам и кога е момента да отида в болница?

Това е най-често задавания въпрос, който тревожи много от мъжете и жените, които ще стават родители за първи път. За да сте спокойни трябва да поддържате контакт с вашия гинеколог, който ще ви обясни какви са признаците, за които трябва да следите. Специалистите съветват жените да отидат в болница, когато контракциите станат по-чести на около 3-4 минути с продължителност между 30 до 45 секунди.

Как да разбера, че водите ми са изтекли?

Сигурно сте гледали много филми, в които водите на бременни жени изтичат спонтанно и много кратко след това те раждат. Истината е, че нещата не се случват точно така. Изтичането на водите представлява спукване на околоплодния мехур, в който е било разположено бебето. Наподобява изпускане по малка нужда, но водите нямат мирис на урина. След спукването на околоплодния мехур може да минат дори 24 часа, след които да родите детето си.

Какви са другите признаци на започващо раждане?

Един от първите признаци на раждане е отпадането на слизестата запушалка. При нейното падане жените най-често забелязват леко кафеникаво зацапване по бельото си. Слизестата запушалка може да отпадне няколко дни преди самото раждане, но тя е признак, че бебето вече е заело позиция за раждане. Преди настъпването на раждането жените усещат по-чести от обикновено контракции, които в началото не са болезнени и са по-нарядко, но с времето те стават болезнени и се появяват на всеки 3-4 минути.

Кога може да ми бъде направена епидурална упойка?

Всяка една болница се различава по своите правила за поставяне на упойка. Затова е препоръчително да се консултирате с анестезиолог от съответната болница още преди раждането, който да ви разясни какво представлява епидуралната упойка и в кой момент от раждането се поставя.

Какво трябва да нося със себе си в болницата?

Повечето болници имат подготвени предварително списъци, в които са упоменати по-важните неща, които жените трябва да носят със себе си при раждане. Най-необходимите неща, които не трябва да забравяте са всички изследвания, които са ви били направени по време на бременността, лични документи, дрехи и принадлежности за вас и бебето.

Мога ли да се предпазя от епизиотомия и разкъсвания по време на раждането?

При вагинално раждане неизбежно има леки разкъсвания на тъканите около вагината и перинеума. В някои случаи за улесняване на преминаването на бебето може да се наложи да се извърши епизиотомия – процедура, при която се разрязва част от перинеума. Това дали при вас ще се наложи епизиотомия зависи основно от теглото и позицията на бебето. Вие може да намалите риска от епизиотомия като по време на бременността извършвате упражнения за укрепване на мускулите в тазовата област, известни още като упражнения на Кегел.

Колко дълго ще бъда в болница?

Продължителността на престоя ви в болница зависи от това дали ще родите вагинално или със секцио и дали има някакви усложнения по време на или след раждането. Ако родите нормално без усложнения обикновено ще ви изпишат три дена след раждането. При неусложнено раждане със секцио майките с техните деца се изписват на петия ден.

Колко време отнема възстановяването след вагинално раждане и след цезарово сечение?

Времето на възстановяване след раждане е строго индивидуално и няма точен отговор на този въпрос. Всичко зависи от вас самите и това как е протекло раждането ви. Ако се е наложило да се извърши епизиотомия при вагинално раждане обикновено са нужни около 3 седмици да зарастнат шевовете. След цезарово сечение от своя страна шевовете на мястото на разреза зарастват за около 4 седмици. Експертите препоръчват след раждането да се въздържате от физически натоварвания и сексуални контакти за приблизително 10 седмици след раждане.