Начало / Бременност и раждане / Газове и подут корем през бременността

Газове и подут корем през бременността

юни 28, 2018

газове и подут корем през бременността

Газове и подут корем е често оплакване по време на бременността, особено след втория триместър. Някои бременни жени се оригват или изпускат газове твърде често, което е много смущаващо за тях.

Нормално човек изпуска газове около 14 – 20 пъти на ден, като бременните жени имат склонност да произвеждат повече газ.

Какви са причините за газове и подут корем през бременността?

Газовете в чревния тракт се образуват главно при смилането на храната, при дейността на чревните бактерии или при поглъщане на въздух по време на хранене или пиене.

Повишеното образуване на газове и подуването на корема през бременността може да се дължи на хормонални промени (повишава се прогестерона), които водят до отпускане на мускулите, включително и тези в стомашно-чревния тракт. В резултат движението (мотилитета) на червата се забавя и се увеличава времето, за което храната преминава през червата. Образува се повече газ и се появява чувство за подуване на корема.

Други фактори, които допринасят за газове и подуване на корема през бременността са:

 • понижени нива в кръвта на хормона мотилин през бременността. Мотилинът е хормон, който се продуцира от тънките черва и стимулира движението на чревния тракт.
 • увеличената матката (особено в третия триместър) може да окаже натиск върху тънките черва и да забави придвижването на храната в чревния тракт.
 • повишена консумация на храни, при разграждането, на които се образуват повече газове.
 • проблеми при храносмилането на пшеница или млечни продукти.

Как да се справите с газовете през бременността?

Въпреки че не можете да предотвратите образуването на газове, то може значително да намалите оплакванията си като направите следните промени:

 • ограничете приема на някои храни

Храните, които предизвикват повишено газообразуване са различни при всяка жена. Ето защо е добре да записвате какво консумирате, за да може по-лесно да разберете кои храни да избягвате. Най-честите храни, които водят до подуване на корема са: газирани напитки, бобови храни, зеле, броколи, пшеница, мляко, изкуствени подсладители. Избягвайте също дъвченето на дъвка.

 • яжте по-малки порции и по-често

Освен трите основни хранения е добре да имате и междинни закуски. Освен това, когато се храните трябва добре да дъвчете храната и да не говорите, тъй като това може да доведе до поглъщане на повече въздух.

 • приемайте достатъчно течности и фибри

Не забравяйте да приемате достатъчно течности и фибри, тъй като те ще ви предпазят от запек, който допринася за повишените газве в червата.

 • независимо дали се храните или пиете, не забравяйте да седнете
 • носете удобно облекло

По време на бременността избягвайте тесните дрехи, особено тези, които притискат корема ви.

 • разходете се след нахранване

Чудесен начин да се справите с газовете и подутия корем е да се разходите след нахранване. Ако стоите неподвижни газовете остават в червата и причиняват подуване на корема.

 • правете упражнения

Умерените упражнения могат да подобрят храносмилането и да намалят газовете през бременността.

 • опитайте се да се отпуснете

Научете техники за релаксация, тъй като когато сте стресирани, е по-вероятно да поглъщате въздух.

Прочетете за:
Метеоризъм (газове в червата)
Причини за образуване на газове и подуване на корема