Начало / Бременност и раждане / Гастроезофагеален рефлукс по време на бременността

Гастроезофагеален рефлукс по време на бременността

апр. 24, 2018

гастроезофагеален рефлукс през бременността

В процеса на хрансмилане приетата храна се придвижва по хранопровода, преминава през една мускулна клапа в неговия край, наречена долен езофагеален сфинктер и попада в стомаха. Долният езофагеален сфинктер е именно свързващото звено между хранопровода и стомаха. Той се отваря, когато трябва да пропусне храна и през останалото време стои затворен, за да не позволява на стомашния сок да се връща.

При гастроезофагеален рефлукс, състояние известно още и като киселини именно този сфинктер не се затваря напълно и част от стомашните сокове се изкачват по хранопровода. Често това се съпровожда със стомашен дискомфорт, болка и чувство на парене в тази област.

Хормоналните промени, които настъпват по време на бременността водят до отпускане на мускулите, включително и тези на долният езофагеален сфинктер. Като резултат от това жената може да започне да има оплаквания от киселини и стомашен дискомфорт, особено след по-обилно похапване.

В допълнение към това с напредването на бременността и нарастването на плода и респективно на вашата матка, стомахът е подложен на допълнително напрежение и натиск. Това може да влоши вашите оплаквания от киселини.

Бременността ли причинява киселини?

Бременността увеличава риска от подобни оплаквания, но не тя е основната причина за гастроезофагеален рефлукс. През първия триместър храната се придвижва по бавно по хранопровода и на стомаха му е нужно повече време да я обработи. Това дава по-голяма възможност на вашето тяло да извлече всички полезни хранителни вещества, но и увеличава риска от киселини.

През последният триместър нарасналата матка може да измести стомаха от нормалната му позиция, което също като резултат може да бъде съпроводено с оплаквания от стомашен дискомфорт и киселини.

Всяка жена обаче е различна. Това, че сте бременна не значи на 100%, че ще страдате от гастроезофагеален рефлукс. Това зависи от много фактори, включително начинът ви на хранене, някои физиологични особености и някои ежедневни навици.

Какво може да направите, за да облекчите оплакванията?

Може да опитате някои промени в начина на живот и хранене по време на бременността, за да намалите оплакванията от пареща болка и стомашен дискомфорт, които често съпровождат гастроезофагеалният рефлукс. Такива подобни промени са:

– Хранете се често на малки порции и избягвайте да пиете вода, докато се храните. По-добре е да пиете вода между храненията.

– Хранете се бавно и сдъвквайте добре храната си.

– Избягвайте да се храните няколко часа преди лягане.

– Не консумирайте храни, които влошават вашите оплаквания. Най-често такива храни са: шоколад, люти храни, цитрусови плодове, домати, газирани или кофеино ви напитки.

– Стойте в по-изправено положение поне един час след нахранване. Леката разходка след хранене може да подобри храносмилането.

– Старайте се да поддържате теглото си в норма и да не прекалявате с храната, докато сте бременна.

– Вечер спете наляво. Ако лежите надясно, стомахът ви може да се измести по-нагоре към езофага и това да доведе до оплаквания от киселини.

– В случаите, когато имате оплаквания изпийте чаша прясно мляко или изяжте купичка кисело мляко, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите.

Прочетете за:
Как се диагностицира гастроезофагеална рефлуксна болест