Начало / Бременност и раждане / Гонорея по време на бременността

Гонорея по време на бременността

апр. 8, 2016

бременността

Гонореята е сериозна, но лечима бактериална инфекция, която най-често се предава при генитален, орален или анален секс. Тя може да бъде предадена и от заразена майка на бебето по време на раждането. Гонореята е често срещана сред по-младите полово активни жени.

При жените маточната шийка е главното място, в което се развива гонорейната инфекция. Бактерият, причинител на гонорея може още да се открие в уретрата, отвора на вагината, ректума и гърлото.

Как гонореята може да повлияе на бременността ви?

При жените, заразени с гонорея се наблюдава по-висока честота на спонтанни аборти, инфектиране на околоплодния сак и течност, преждевременно раждане, въпреки че навременното и адекватно лечение намалява значително риска от тези усложнения. Нелекуваната гонорея ви прави по-податливи на инфектиране с вируса на ХИВ и други полово-предавани инфекции.

Ако страдате от гонорея може да предадете инфекцията на бебето си по време на раждането. При новородените инфекцията засяга основно очите и бебето може да ослепее, ако не се лекува навреме.

В почти всички страни има практика в очите на всички новородени да се накапват капки против инфектиране с гонорея като превантивна мярка. Ако се знае, че майката страда от гонорея тогава на детето се дават и венозни антибиотици.

Какви са симптомите при гонорея?

Много жени, инфектирани с гонорея нямат никакви характерни симптоми, така че без да се изследват често инфекцията трудно се открива. Ако все пак имате някакви оплаквания те зависят от мястото, в което се развива инфекцията. Ако са засегнати вагината, маточната шийка или уретрата вашите симптоми могат да бъдат някои от следните: нетипичен вагинален секрет, парене и болка при уриниране, зацапване и болка при сексуален контакт.

При заразяване с гонорея след анален секс оплакванията на жените могат да бъдат отделяне на анален секрет, сърбеж в тази област и болка при дефекация.

Ще бъдете ли тествана за гонорея след като забременеете?

В повечето страни се препоръчва рутинно тестване на всички бременни жени, особено тези на възраст под 25 години, при които рискът от заразяване е най-висок. Ако смятате, че може да сте се заразили с полово-предавана болест говорете с вашия лекуващ лекар. За да ви изследва за гонорея вашият лекар ще вземе секрет от маточната шийка за лабораторно изследване.

Ако тестът ви се окаже положителен ще ви бъде назначено лечение. След 2 до 4 седмици се препоръчва повторно изследване и отново в третия триместър на бременността.

Как се лекува гонореята по време на бременността?

Гонореята се лекува с антибиотици, които могат да се дават на бременни жени. Вашият партньор също трябва да се лекува и трябва да се въздържате от сексуални контакти докато приключите лечебният курс. Ако страдате от повече от една полово-предавани инфекции ще трябва да се лекувате за всяка от тях.

Прочетете за:
Гонорея (трипер)