Начало / Бременност и раждане / Гъбична инфекция по време на бременността

Гъбична инфекция по време на бременността

ян. 12, 2017

бременност

Гъбичните инфекции са често срещани вагинални инфекции, които се наблюдават и при бременни жени. Много жени развиват такъв вид инфекции през последните месеци на бременността.

Не е необичайно във вагината да има определен брой гъбични организми. Те се превръщат в проблем едва когато започнат да се размножават неконтролирано. Високите нива на естроген по време на бременността кара вагината ви да произвежда повече гликоген, което още повече помага на размножаването на гъбичките. Учените смятат, че естрогенът освен това подпомага растежа на гъбичките и тяхното инвазиране на стените на вагината.

Какви са симптомите на гъбичната инфекция?

Симтпомите при тази инфекция в повечето случаи са лесно разпознаваеми и ако преди сте имали епизоди на гъбична инфекция лесно бихте могли и сами да я разпознаете. По-честите оплаквания на жените са:

  • сърбеж, раздразнение и зачервяване на вътрешните стени на вагината и външните полови органи
  • неприятно миришещ вагинален секрет, който придобива сиренист вид и е по-обилен от обикновено
  • дискомфорт и болка по време на секс
  • парене при уриниране.

Какво да направите?

Ако имате подобни симптоми е най-добре да се консултирате с гинеколога, който следи бременността ви. Той ще вземе вагинален секрет за изследване, за да потвърди или отхвърли диагнозата.

На пазара има много противогъбични медикаменти за лечение на такива инфекции, но не е препоръчително да се лекувате сами, особено когато сте бременни. Освен на гъбички вашите симптоми могат да се дължат на някоя сексуално-преносима инфекция, която ако не бъде лекувана навреме може да доведе до усложнения, както на вашето здраве, така и на бебето.

Ако при вас се докаже гъбична инфекция вашият гинеколог ще ви изпише медикаменти, които да я овладеят в най-кратък срок. За лечение на гъбични инфекции най-често се изписват кремове и супозитории, които съдържат противогъбичното средство клотримазол. В повечето случаи курсът на лечение е с продължителност 7 дни. Ще е нужно да минат няколко дни преди да започнете да чувствате облекчение на симптомите си.

Може ли гъбичната инфекция да засегне бебето?

Гъбичките, които причиняват инфекцията остават във вагината и не могат да достигнат до бебето и да увредят здравето му. Ако инфекцията не е овладяна, когато започне раждането обаче бебето може да се зарази с гъбички при преминаването си през родовия канал. Най-често при такива бебета се наблюдава кандидоза на устната кухина, известна като млечница. За щастие тя лесно се лекува и бебето бързо може да се възстанови от нея.

Как да намалите риска от гъбична инфекция?

Рискът от гъбична инфекция е много по-малък ако се стараете да поддържате вагината си максимално суха. Носете памучно бельо и избягвайте да носите стегнато бельо, което може да запари кожата.

По време на баня избягвайте да използвате ароматизирани сапуни и душ гелове, защото те могат да способстват развитието на гъбична инфекция. Когато миете вагината си използвайте само вода без интимни гелове, които могат допълнително да раздразнят лигавицата й.

Последни публикации