Начало / Бременност и раждане / Как да намалите риска от гестационен диабет?

Как да намалите риска от гестационен диабет?

ян. 30, 2020

риска от гестационен диабет

Гестационният диабет е тип диабет, който възниква по време на бременност. Невинаги това състояние може да бъде предотвратено, но има много стъпки, които бременната жена може да предприеме, за да намали риска от това усложнение.

Според Центърът за контрол на заболяванията (CDC) гестационният диабет се развива при 2 до 10% от всички бременни жени. Този тип диабет може да се отрази негативно, както върху бременната, така и върху плода. Някои от негативните последици, които могат да се наблюдават са:

 • повишаване на кръвното налягане
 • по-висок риск от прееклампсия
 • повишаване на риска от последващо развитие на диабет тип 2 след раждане
 • високо телесно тегло на плода
 • преждевременно раждане.

Кои са рисковите фактори за гестационен диабет?

Някои състояния и рискови фактори могат да повишат възможността да развиете гестационен диабет. Някои от тях са:

 • възраст на жената над 35 години
 • затлъстяване
 • наличие на близък роднина, който страда от диабет тип 2
 • високо кръвно налягане преди забременяване
 • прием на глюкокортикостероиди
 • наличие на състояния, които увеличават риска от инсулинова резистентност, като синдром на поликистозните яйчници или акантозис нигриканс
 • многоплодна бременност.

Как може да намалите риска от гестационен диабет?

Поддържайте нормално телесно тегло

Ако една жена иска да забременее тя трябва да води здравословен начин на живот и да поддържа теглото си в норма още преди забременяване. Както споменахме по-рано наднорменото телесно тегло е рисков фактор за гестационен диабет. Затова и много често съветът на експертите е да свалите излишните килограми преди да забременеете, защото по време на бременност не е препоръчително да се спазват строги диети или да се свалят килограми.

Хранете се здравословно

Приемът на подходящи и здравословни храни е важен по принцип, а особено много по време на бременност. Една от причините за това е, че така може да намалите риска за гестационен диабет. Няма „специална“ диета, която да се препоръчва, но основния принцип е да си набавяте достатъчно свежи плодове и зеленчуци и да избягвате храни с високо съдържание на консерванти.

Бъдете активни

Много е важно да бъдете физически активни по време на бременността. Стремете се да си осигурявате поне 30 минути физическа активност дневно. Подходящи за вас дейности са разходки, плуване или каране на колело.

Проследявайте бременността си

Изключително важно е бременността на жената да бъде проследена от специалист. По време на рутинните прегледи гинекологът ще ви разпита как протича бременността и дали са се появили някакви нови симптоми или оплаквания. Освен това на определени интервали той ще извършва гинекологичен преглед и ултразвук, за да оцени как протича бременността и как се развива плода.

Между 24 и 28 гестационна седмица на бременната трябва да се назначи рутинно изследване за гестационен диабет. Ако резултатите са положителни може да се наложи прием на медикаменти, за намаляване на риска от допълнителни усложнения при бременната жена и плода.

Прочетете за:
Диабет и бременност