Начало / Бременност и раждане / Жълтеница през бременността – причини

Жълтеница през бременността – причини

окт. 28, 2019

жълтеница през бременността

Жълтеницата представлява жълто оцветяване на кожата, лигавиците и склерите поради повишаване на билирубина в кръвта и отлагането му в тъканите. Дължи се на увреждане на функцията на черния дроб.

Жълтеницата през бременността може да има сериозни последици за майката и плода.

Какви са причините за поява на жълтеница през бременността?

Заболявания, които са специфични за бременността

Жълтеница през бременността може да възникне в резултат на заболявания, които се развиват само по време на бременността. Такива са например:

Интрахепатална холестаза през бременността

Интрахепаталната холестаза възниква през втората половина на бременността. Дължи се на застой на жлъчка в черния дроб и повишаване на жлъчните киселини в кръвта. Среща се по-често при многораждали жени, при многоплодна бременност, при жени, чиито майки или сестри са имали интрахепатална холестаза през бременността.

Характерни прояви при интрахепатална холестаза са сърбеж по тялото и жълтеница. Симптомите изчезват след раждане и се появяват отново при следваща бременност.

Интрахепаталната холестаза е сравнително безопасна за майката. За плода обаче има по-висок риск от преждевременно раждане, мекониум в амниотичната течност, хронична плацентарна недостатъчност и перинатална смъртност. След 38 г.с. се препоръчва предизвикване на раждане.

Жълтеница при hyperemesis gravidarum

Повечето жени се оплакват от гадене и повръщане през бременността, но при малка част от тях се стига до неспирно повръщане – hyperemesis gravidarum. Обикновено започва около 10 г. с. и спира след 15 г. с. Характеризира се с многократно повръщане, електролитни нарушения и дехидратация. Функцията на черния дроб се нарушава, повишават се чернодробните ензими, появява се жълтеница.

Лечението на хиперемезис гравидарум е симптоматично – вливане на разтвори за корекция на дехидратацията и електролитните нарушения. Прилагат се антиеметични средства. Препоръчва се избягване на провокиращи фактори, често хранене с малки порции и подходяща диета.

Прееклампсия и еклампсия

Прееклампсията се характеризира с появата на отоци, белтък в урината и високо кръвно налягане през втората половина на бременността. Когато към тази симптоматика се добавят и гърчове, се говори за еклампсия.

Прееклампсия се наблюдава по-често при първа бременност, многоплодна бременност, хронична хипертония, диабет, антифосфолипиден синдром, бъбречно заболяване и др.

Черният дроб се засяга в 20 % от случаите на прееклампсия и в 80 % от случаите на еклампсия. Налице са повишени трансаминази, билирубин, протеинурия.

Провежда се лечение с медикаменти, понижаващи кръвното налягане, напр. метилдопа. За превенция на гърчове се прилага магнезиев сулфат. При тежки случаи се преминава към родоразрешаване.

HELLP синдром

Хелп синдромът е тежко усложнение на бременността, при което настъпва хемолиза (разрушаване на еритроцитите), повишаване на чернодробните ензими, понижаване на тромбоцитите. Възниква при бременни жени с прееклампсия.

Характерни симптоми са гадене, повръщане, болка в дясното подребрие, лека жълтеница, отоци, хипертония. Лечението се състои в незабавно родоразрешаване.

Остра стеатоза на черния дроб при бременност

Среща се много рядко и се развива след 30-та г.с. По-често възниква при първа бременност, при жени над 30 г. с многоплодна бременност. Развива се фулминантна чернодробна недостатъчност с жълтеница, повръщане, сомнолентност. Като усложнение може да настъпи шок, бъбречна недостатъчност, кардиомиопатия, хипогликемия. Необходимо е незабавно родоразрешаване.

Независещи от бременността чернодробни заболявания

Редица заболявания на черния дроб, които съществуват предварително или се появяват за първи път у бременната жена могат да бъдат причина за жълтеница през бременността. Такива са например:

  • вирусен хепатит
  • автоимунен хепатит
  • болест на Уилсън
  • цироза на черния дроб и портална хипертония
  • първична билиарна цироза
  • първичен склерозиращ холангит
  • синдром на Бъд-Киари
  • холелитиаза (камъни в жлъчния мехур) и др.

Прочетете за:
Интрахепатална холестаза на бременността
HELLP синдром – тежко усложнение на бременността
Прееклампсия