Начало / Бременност и раждане / Запек по време на бременността – как да се справим?

Запек по време на бременността – как да се справим?

ное. 29, 2017

запек по време на бременността

Ако това би могло да ви успокои запекът е често срещано оплакване по време на бременността. 4 от 10 бременни жени срещат този проблем. Обикновено запекът се появява след първият триместър.

Каква е причината за запек по време на бременността?

По време на бременността се повишават нивата на хормона прогестерон, което има като ефект отпускане на гладките мускули и това забавя пасажа на храна през червата. В резултат на това тялото абсорбира повече вода от дебелото черво и изпражненията стават по-твърди, което затруднява тяхното изхвърляне. С напредване на бременността увеличената матка ще избута стомаха нагоре и това допълнително би влошило запекът. Други фактори, които могат да допринесат за появата на този проблем по време на бременността са стресът, липсата на движение и хранителен режим с недостатъчен прием на фибри.

Какво може да направите, за да се справите с проблема?

Помислете за храненето си

Колкото повече храни с високо съдържание на фибри приемате, толкова по-рядко ще се оплаквате от запек. Похапвайте пълнозърнест хляб, бобови храни, свежи плодове и зеленчуци, особено тези със зелен цвят, защото се смята, че те имат лаксативен ефект. Стремете се всеки ден да приемате между 25 и 35 грама фибри.

Ако и преди да забременеете не сте консумирали толкова фибри внимавайте и не прекалявайте с тяхната консумация още от началото. Постепенно увеличавайте количеството на храните с високо съдържание на фибри, защото иначе има риск да започнете да се оплаквате от повишено образуване на газове, което няма да е желан и приятен ефект.

Не прекалявайте с големината на порциите

Големите порции храна могат да затруднят дейността на червата ви. Опитайте се да похапвате по-малко и по-често 4-5 пъти дневно.

Пийте течности

Пиенето на 8 чаши вода дневно ще ви помогнат да намалите риска от запек, а освен това ще хидратирате тялото си. Ако все пак започнете да се оплаквате от запек сокът от сини сливи е един добър лаксатив, който може да изпробвате. Дрго, което може да опитате ако се оплаквате от затруднения при ходене по голяма нужда е пиенето на топла вода с няколко капки лимон и малко мед.

Внимавайте с хранителните добавки, които взимате

Колкото и да е иронично, голяма част от хранителните добавки, които се препоръчват по време на бременност, като витамини за бременни, калций и желязо могат да влошат запека. Затова внимавайте с тях и се консултирайте с лекарят, който следи бременността ви относно най-подходящата за вас доза.

Приемайте пробиотици

Пробиотиците са бактерии полезни за нашите черва. В киселото мляко се съдържат бактериите Ацидофилус, които спомагат за по-доброто разграждане на храната и подпомагат дейността на чревния тракт.