Начало / Бременност и раждане / Как да разпознаете имплантационното кървене?

Как да разпознаете имплантационното кървене?

май 3, 2016

имплантационно кървене

Имплантационното кървене може да бъде един от първите признаци на бременност при около 1/3 от жените. Оплодената яйцеклетка преминава през фалопиевите тръби и достига до матката, където се имплантира в нейната лигавица. Когато това се случи в тъканта, която обгражда яйцеклетката, известна като трофобласт може да се увредят някои от мъничките кръвоносни съдове в матката и това като резултат да доведе до зацапване. Добре е жените да знаят как да разпознаят и различат имплантационното кървене от това при менструация.

Точен момент

Обикновено имплантационното кървене настъпва 6 до 12 дни след зачеване, много близо до очакваната дата на следващата менструация. Запитайте се кога за последно сте имали полов контакт. Ако е минал повече от месец, значи е малко вероятно това да е имплантационно кървене.

Обърнете внимание на количеството на кървенето

Може би един от белезите, по които най-лесно могат да се различат имплантационното кървене от кървенето при менструален цикъл са количеството и цвета на кръвта. При имплантация кръвта е кафеникава или светлорозова. Често имплантационното кървене е в много малко количество за един-два часа максимум няколко дни. При менструален цикъл по-често кръвта има по-ярко червен цвят и нейното количество се засилва в първите 2-3 дни след началото на цикъла.

Крампи

Понякога при имплантацията на яйцеклетката в маточната стена жените може да изпитат леки крампи. Въпреки това тези крампи са значително по-леки от тези, които жените изпитват по време на менструален цикъл. Тук идва и проблемът, че симптомите при ранна бременност могат много да наподобят на тези точно преди цикъл.

Наличие на други симптоми, индициращи бременност

Един от класическите симптоми при ранна бременност е сутрешното гадене. Жените забелязват, че обонянието им е станало по-силно от обикновено и някои миризми ги дразнят и могат да причинят гадене или повръщане.

Друг характерен симптом при бременност е напрегнатостта и болезнеността на гърдите. Те увеличават своите размери, а зърната променят цвета си и стават тъмнокафяви. Понякога обаче напрегнатите гърди могат да бъдат симптом и на предстояща менструация.

Много жени в началото на бременността си се чувстват по-изморени от обикновено. Ако забележите, че лесно се изморявате и по-често имате нужда от почивка без да има някаква промяна в ежедневната ви натовареност това може да се дължи на бременност.

Посетете лекар

Вие може да имате редица от тези симптоми и въпреки това да не сте бременна. Най-добрият начин да се уверите дали е настъпила бременност е да посетите лекар, който да ви прегледа. Преди това у дома може да си направите тест за бременност, но е най-добре да посетите лекар.