Начало / Бременност и раждане / Инфекции по време на бременност

Инфекции по време на бременност

окт. 12, 2016

бременност

Инфекциите по време на бременността са едни от водещите причини за майчина и детска смъртност. Те могат да преминат през плацентата, а също и по време на раждането при контакта на бебето с кръвта на майката и след раждането при кърменето.

В зависимост от периода на бременността когато настъпват инфекциите те могат да доведат до различни по тежест увреждания у плода или да причинят мъртвораждане. Някои от по-честите инфекции, които могат да настъпят по време на бременността и да доведат до усложнения са:

  • Варицела

Варицелата при бременност може да причини усложнения на здравето на майката и на плода. Около 95% от жените имат създаден имунитет срещу варицела. Ако обаче не сте сигурни дали сте прекарвали варицела като малки и сте били в контакт с дете или възрастен с варицела е нужно веднага да се консултирате с вашия гинеколог. С помощта на кръвен тест може да се установи дали имате създаден имунитет. Ако варицелата не се лекува по време на бременността може да доведе до деформации на крайниците на бебето, бъбречни проблеми и мозъчни увреждания.

  • Цитомегаловирусна инфекция

Цитомегаловирусът е често срещан вирус от групата на хепатитните вируси. Инфекцията може да бъде много опасна по време на бременността и да причини увреждания на плода като загуба на слух, проблеми със зрението, слепота, епилепсия. Цитомегаловирусната инфекция е особено опасна ако майката не се е срещала преди с вируса.

Невинаги може да се предпазите от тази инфекция, но може да предприемете някои предпазни мерки:

– мийте ръцете си редовно, особено ако работите с деца
– избягвайте да целувате малки деца, защото те много често са носители на цитомегаловирусна инфекция.

Срещу рубеола от години вече има въведена ваксинация и в днешно време заболяването е почти изчезнало. Въпреки това от време на време се регистрират случаи на рубеола при пропуски във ваксинацията. Това вирусно заболяване е особено опасно при бременните жени и може да доведе до редица усложнения на бременността. Ако жената се зарази с рубеола в първите 12 седмици на бременността това в почти 100% от случаите води до необратими увреждания на плода и се препоръчва прекъсване на бременността по медицински показания. При заразяване след 14 седмица честотата на вродени малформации спада на 52%. Рубеолата е трудно за диагностициране вирусно заболяване, тъй като симптомите му наподобяват редица други заболявания.

Някои от уврежданията у плода, които могат да настъпят в резултат на рубеола са:
– катаракта или глаукома
– сърдечни заболявания
– глухота
– увреждане на централната нервна система
– хепатит
– жълтеница
– промени в костната структура.

Експертите съветват всички жени в детеродна възраст задължително да се ваксинират срещу рубеола, ако не са били ваксинирани като деца, за да предпазят себе си и децата си от уврежданията на здравето, които това заболяване може да причини.

  • Хепатит Б

Хепатит Б е вирусно заболяване, при което се уврежда основно черния дроб. Симптомите на хепатит Б, по които се разпознава най-често са жълтеница, коремни болки, умора, загуба на апетит, гадене и повръщане. Заболяването се предава по кръвен, сексуален път и от майка на плода по време на бременност. Ако бебето се зарази от майка си то може да развие хроничен хепатит, който да повлияе на по-нататъшното му физическо развитие.

Майките могат да намалят риска от заразяване с хепатит Б по някой от следните начини:
– ваксиниране срещу хепатит Б
– използване на презервативи при сексуални контакти
– избягване на татуировки, пиърсинг и ползване на общи спринцовки с други хора.

Всички бременни жени трябва да се изследват за хепатит Б и ако желаят да се ваксинират срещу заболяването. Ако се открие, че жената е носител на вируса на хепатит Б тя трябва да се лекува по време на бременността, за да намали до минимум шанса за предаване на инфекцията на плода.