Начало / Бременност и раждане / Как да избегнете мастит по време на кърмене?

Как да избегнете мастит по време на кърмене?

сеп. 7, 2018

мастит

Маститът е често срещан проблем при кърмещите жени. 1 на всеки 5 жени е засегната от това състояние, като най-често то се среща през първите 3 месеца след раждането.

Каква е причината за развитие на мастит?

В гърдите на жената са разположени млечни жлези, които представляват малки тръбички, по които се транспортира кърмата при кърмене и които достигат до зърното. Мускулни клетки разположени около тях се свиват и отпускат и така позволяват млякото да изтича по време на хранене или изтискване на гърдите. Ако някое от млечните каналчета се запуши започва да се натрупва кърма, която не може да изтече.

Запушеното млечно каналче може лесно да се разпознае като малка бучка, която се образува в засегната гърда. В тази област гърдата може да бъде зачервена, болезнена, а кожата да е затоплена. Освен това жената може да вдигне температура и да изпитва силна болезненост, когато бебето се опитва да суче от засегнатата гърда.

Най-често причината за запушване на някое от млечните каналчета през първите седмици след раждането е това, че тялото на жената все още не се е адаптирало колко мляко трябва да произвежда, за да се нахрани детето и то е повече от нужното.

Ето и някои от другите често наблюдавани причини:

Смяна в режима на хранене на бебето – ако изведнъж бебето ви започне да спи по цяла нощ, вместо да се буди няколко пъти това може да доведе до пропускане на няколко хранения. Внезапното увеличаване на интервала между храненията може да доведе до натрупване на мляко в гърдите и запушване на някое от млечните каналчета.

Недостатъчно изпразване на гърдите – ако все още има мляко в гърдите ви след като бебето се е нахранило трябва да ги изцедите ръчно, за да не се натрупва излишна кърма, което да доведе до мастит.

Притискане на гърдите – ако носите прекалено стегнат сутиен, който притиска гърдите ви, това може да наруши нормалния приток на кърма и да се образува запушване някъде.

Много бързо отбиване – ако искате да отбиете бебето това трябва да стане постепенно, за да може както бебето, така и вашият организъм да се адаптира към промяната постепенно. Понякога за съжаление не всичко зависи от вас и ако бебето много бързо се отбие може да се развие мастит.

Как да се предпазите от мастит?

Има някои простички съвети, които може да следвате ако искате да намалите риска от поява на мастит. Ето и някои от тях:

Кърмете често бебето – едно новородено се храни между 8 и 12 пъти дневно. Не изпускайте или забавяйте прекалено хранене, защото така има риск в гърдите ви да се натрупа повече кърма.

Поставяйте правилно бебето на гърдата – ако бебето е поставено правилно на гърдата то ще успее да суче активно и да изпразни гърдите от образуваната кърма. Ако не сте напълно сигурни каква поза е подходяща за кърмене може да се посъветвате с акушерка, която да ви даде ценни съвети в тази насока.

Спазвайте добра хигиена – винаги преди и след хранене на бебето измивайте гърдите с хладка вода и ги подсушавайте добре.

Освободете напрежението – ако усетите, че гърдите ви са много пълни, накърмете бебето, или ако то не е гладно ги изцедете с помпа, за да не са толкова напрегнати. При кърмене винаги редувайте гърдите, за да може всяка гърда да се изпразва при всяко второ хранене.

Избирайте подходящо бельо – не носете стегнати сутиени, докато кърмите. По-добре избирайте сутиени за кърмачки, които са без банели и са подходящи за излизане навън, ако ви се наложи да накърмите бебето.

Почивайте си – това невинаги е лесно с появата на нов член на семейството, но е нужно да давате на тялото си почивка, за да може да се възстанови. Опитвайте се да спите, докато бебето спи и помолете някой близък да ви помага с грижите за бебето през първите месеци.

Прочетете за:
Следродов (пуерперален) мастит